Martin Sýkora Kultúra

Výnimočný zážitok: Na Skalnatom plese vystúpi husľový orchester

Medzinárodné detské zoskupenie ponúkne návštevníkom Vysokých Tatier nezabudnuteľný zážitok. Známe skladby odznejú v atraktívnom horskom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný zážitok: Na Skalnatom plese vystúpi husľový orchester
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vysokých Tatrách sa zišlo 28 detí zo Slovenska, Poľska, Mexika a Ukrajiny, ktoré sú zoskupené v Medzinárodnom husľovom orchestri. V prostredí veľhôr nacvičujú skladby, ktorými už po tretí raz vzdajú hold slovenským veľhorám. Koncert odohrajú v piatok 15. júla od 11:00 hod priamo pod Lomnickým štítom.

Medzinárodný husľový orchester vzniká počas prázdnin výlučne na túto príležitosť, skladby pre ne upravila pedagogička a uznávaná huslistka Tereza Novotná. „My, hudobníci, hovoríme, že ak hudobník necvičí deň, cíti to on sám, ale ak necvičí týždeň, cítia to už aj poslucháči. A tak som aj počas leta chcela deťom, ktoré vediem v zoskupení Tereza a jej deti, umožniť plnohodnotne cvičiť,“ uviedla hudobníčka. Ako doplnila, s hudobnými zoskupeniami precestovala takmer celý svet, preto využila svoje kontakty a do projektu zapojila aj deti z iných krajín. „Zároveň som chcela umožniť deťom spoznávať naše veľhory, ktoré sú jedinečné. Tak vznikol tento projekt,“ objasnila založenie Medzinárodného husľového orchestra Novotná.

Skladby svetoznámych skladateľov upravuje Novotná do husľovej verzie. Týka sa to aj skladieb, ktoré inak štandardne hrá symfonický orchester. „V priebehu hodinového koncertu odznejú skladby svetových skladateľov, medzi ktorých patria Johann Sebastian Bach, Eugen Suchoň či Franz Schubert, zaznie aj známa pieseň Aleluja od Leonarda Cohena,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. Vstup na koncert na Skalnatom plese je voľný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM