Peter Handzuš Krimi

Vyše polovica obyvateľov vníma svoje šance v regióne horšie ako priemer

Viac ako polovica všetkých občanov Slovenska si myslí, že šance obyvateľov v ich regióne sú horšie v porovnaní s priemerom Slovenska. Vyplýva to z výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý sa uskutočnil v dňoch 3. až 9. novembra na vzorke 103

Vo výskume sa zisťovalo aj vnímanie regionálnych nerovností. Podobne ako v predchádzajúcom období, aj koncom roka 2010 vidia občania postavenie a šance obyvateľov svojho regiónu v rozdielnom svetle. Na jednej strane prevažuje vedomie lepších možností u obyvateľov Bratislavského kraja (69 percent), i keď pred štyrmi rokmi bola táto prevaha ešte výraznejšia (77 percent), región hlavného mesta je stále vnímaný podstatne priaznivejšie ako iné časti Slovenska.
Na druhej strane na východnom Slovensku, ale aj v Banskobystrickom kraji pretrváva masívna deprivácia: svoje šance hodnotí ako horšie 82 percent obyvateľov Košického kraja, 81 percent obyvateľov Prešovského kraja a 74 percent obyvateľov Banskobystrického kraja. Za posledné roky síce podiel frustrovaných ľudí v týchto troch krajoch mierne klesol, hlbokú priepasť oproti ostatným piatim regiónom sa však nepodarilo preklenúť.
Oproti roku 2006 sa oslabilo negatívne vnímanie postavenia a šancí u obyvateľov Nitrianskeho kraja (z 50 na 38 percent) a Žilinského (zo 69 na 50 percent).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM