Peter Handzuš Iné športy

Vyskúšajte si atmosféru veľkých pretekov: Trate na Štrbskom Plese budú patriť aj rekreačným bežcom

Táto zima na Štrbskom Plese patrí klasickým lyžiarskym disciplínam. Po úspešnej Svetovej zimnej univerziáde čaká športový areál ďalší víkend plný pretekárov z celého Slovenska a okolitých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Vyskúšajte si atmosféru veľkých pretekov: Trate na Štrbskom Plese budú patriť aj rekreačným bežcom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Športový klub Štrba v spolupráci s obcou Štrba a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry je opäť organizátorom druhej časti medzinárodných Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach a priestor dostanú aj rekreační bežci, ktorí si môžu vyskúšať výborne pripravené homologizované trate a atmosféru veľkých pretekov. Preteky sa budú konať 14. – 15. marca 2015.

Začína sa už v piatok

Podujatie začne už v piatok večer 13. marca v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením, krátkym kultúrnym programom a zložením sľubu pretekárov a rozhodcov. V sobotu sa uskutočnia preteky s hromadným štartom pre pretekárov Slovenského pohára a aj pre pretekárov zo zahraničných športových klubov. „Na štart sa postavia súťažiaci zo žiackych, dorasteneckých, seniorských aj veteránskych kategórií. Hlavná kategória mužov pobeží 30 kilometrov voľnou technikou a ženy sa postavia na trať dlhú 15 kilometrov. V nedeľu budú tímové šprinty voľnou technikou. Dorastenci a dospelí budú súťažiť na šprintérskych okruhoch v dĺžke 1,6 a 1,4 kilometrov a žiaci na 1 km a 0,5 km,“ informoval riaditeľ pretekov Matúš Jančík. Preteky sú organizované z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie a dobrovoľní organizátori zo Štrby opäť očakávajú účasť viac ako 200 športovcov.

Prídu aj Timkovci z No Name

„Šancu dostanú aj športovci, ktorí nepretekajú v Slovenskom pohári, no majú chuť vyskúšať si trate, na ktorých pretekali aj univerzitní športovci z celého sveta. V nedeľu popoludní sú pre všetkých záujemcov pripravené verejné preteky v behu na lyžiach. Štart bude o 14:00 a zasúťažia si v nich aj Igor a Ivan Timkovci zo skupiny No Name, ktorí tu už pretekali aj v posledných dvoch rokoch,“ prezradil Matúš Jančík.

Pobeží sa voľnou technikou na 2,5 kilometrovom okruhu s prevýšením 83 metrov. Žiacke kategórie ho pobežia jedenkrát a dorastenci, dospelí a veteráni dvakrát. Pretekári môžu zároveň vytvoriť troj a viacčlenné družstvá a zvýšiť tak šancu na víťazstvo. Preteky nie sú ničím obmedzené a k dispozícii budú na celej trati aj klasické stopy. Pre registráciu a viac informácií je potrebné navštíviť internetovú stránku skstrba.sk.

Tatry v pohybe

Verejné preteky patria do kalendára nového projektu Tatry v pohybe, ktorý obsahuje celoročne viac ako 25 pretekov v behu, behu na lyžiach, golfe, skialpinizme, cyklistike a nordicwalkingu. Po Zimnej bežeckej sérii a Retro verejných pretekoch sa už 7. marca v Tatranskej Lomnici uskutočnia nočné preteky Skialp Grand Tour.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM