Monika Vengrínová Rôzne

Vysoké Tatry počas sviatkov praskali vo švíkoch. Hotely boli takmer vypredané

Vianočné, novoročné a trojkráľové sviatky sú za nami a Tatranci bilancujú. S návštevnosťou počas dvojtýždňového oddychu sú spokojní i napriek tomu, že počasie je viac jarné ako zimné.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké Tatry počas sviatkov praskali vo švíkoch. Hotely boli takmer vypredané
Zdroj: Webnoviny.sk

„Vysoké Tatry boli v tomto období naozaj plné, hotely boli takmer vypredané. Viac ako 50 % návštevníkov tvorili Slováci, zvyšok doplnili Česi, Poliaci, Ukrajinci a Rusi,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Lyžovali skôr deti a začiatočníci

Nakoľko však počasie pravej zime a lyžovačke nepraje, návštevníci, ktorí do Tatier zavítali, tak nemohli využívať celé lyžiarske strediská. Prevádzka bola spustená len na nižšie položených svahoch. Lyžovačku si preto podľa Maťašovskej užívali skôr rodiny s deťmi a lyžiari začiatočníci, ktorí až tak nepotrebujú vyššie a strmšie zjazdovky.

„Veľká časť návštevníkov hľadala iné možnosti ako tráviť sviatky a dovolenku v Tatrách. Veľký záujem bol o popradský aquapark, ľudia navštevovali reštaurácie, využívali wellness centrá, chodili na prechádzky a asi najväčšou atrakciou tohto obdobia bol ľadový Tatranský dóm. Ľudia boli ochotní stáť aj niekoľko hodín v rade, aby sa dostali do vnútra, nakoľko kapacita bola pre teplé počasie obmedzená,“ doplnila Maťašovská.

Pobyty turisti nestornovali

Sviatočné obdobie sa Tatranci snažili doplniť kultúrnymi podujatiami a koncertmi v rámci festivalu Tatranské Vianoce. Najväčší úspech malo Tatranské perníkovo, kde sa podarilo vyzbierať viac ako 2500 perníkov, ale tiež koncerty American Divas a Fragile a tiež hudobné vystúpenia v ľadovom chráme.

A i keď si turisti pre nedostatok snehu nemohli užiť pravú tatranskú zimnú lyžovačku, neodrazilo sa to na zvýšenom počte stornovaných pobytov. „Hotely sa poisťujú tým, že 100-% zálohy si vyberajú vopred. Preto tých ľudí, ktorí zrušili pobyt, bolo naozaj veľmi málo. Keď si už pobyt zaplatili, povedali si, že prídu a keď nebudú lyžovať, strávia dovolenku inak,“ zdôraznila Maťašovská s tým, že aj do budúcnosti sa budú podnikatelia a samosprávy vo Vysokých Tatrách snažiť doplniť program pre turistov tak, aby do hôr zavítali, aj keď v nich nie je dostatok snehu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM