Monika Vengrínová Rôzne

Vysoké Tatry sa rozsvietia zajtra. V Tatranskej Lomnici pribudne nová výzdoba

Po Poprade sa do vianočného odeje aj Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Tatranská Kotlina. Vysoké Tatry sa slávnostne rozsvietia zajtra v rámci kultúrneho programu.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké Tatry sa rozsvietia zajtra. V Tatranskej Lomnici pribudne nová výzdoba
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Vlani sa vynovenia dočkal Starý Smokovec a niečo sa ušlo aj Tatranskej Lomnici. Vtedy dal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš prísľub, že postupne sa bude meniť vianočná výzdo-ba za novšiu a krajšiu aj v ostatných častiach mesta. Tento rok sa doplní výzdoba Tatranskej Lomnice a rozžiari sa aj Tatranská Kotlina.

„Od kníhkupectva až po križovatku pri Hoteli Tulipán pribudnú „ledkové“ svetielka na pät-nástich stĺpoch, takže tam bude osadených tridsať bielych a modrých gúľ, aby sme zachovali vzhľad, ktorý lomnické centrum zdobil už vlani. Okrem toho bude v parku osvetlený strom. V Kotline vyzdobíme požiarnu zbrojnicu, ktorá je objektom vo vlastníctve mesta. Bude na nej svetelný dážď a lemovaná bude aj vežička, vedľa nej taktiež osvetlený vianočný stromček. Na stĺpoch verejného osvetlenia vedúcich brezovou alejou pribudne osemnásť vločiek,“ konkreti-zoval Peter Novák, vedúci oddelenia výstavby, investičnej činnosti a územného plánovania mesta Vysoké Tatry.

Nová výzdoba prinesie úsporu energie

Nová vianočná výzdoba nespĺňa len estetické kritéria, ale prinesie aj značnú úsporu pri spot-rebe elektriny. „Odber na starej výzdobe bol počas zhruba štyridsiatich dní v Starom Smokovci necelých 25 kW, vlani pri novej výzdobe za rovnaké obdobie sme mali odber 2,3 kW. Nákup nie je lacný, ale firma dáva na svoje výrobky záruku 20-tisíc hodín,“ doplnil Novák.

Keď si prepočítame, že vianočná výzdoba svieti počas sezóny zhruba 560 hodín, záruka na ňu by mala byť vyše tridsaťpäť rokov. Náklady boli hradené prostredníctvom oblastnej organi-zácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry vo výške 20-tisíc eur, podobne ako vlani. V nasledujúcom roku by sa s obnovou vianočnej výzdoby malo pokračovať v Dolnom Smo-kovci a vo Vyšných Hágoch.

Pripravené sú koledy i pyromuzikálna šou

Slávnostné rozsvietenie v Tatranskej Lomnici sa uskutoční v sobotu 7. decembra o šestnástej hodine, o deň neskôr rovnaký program čaká aj na Tatranskú Kotlinu, ale až o sedemnástej ho-dine. „Na úvod prinesie vianočnú atmosféru Detský folklórny súbor Venček, ktorý uvedie pásmo kolied a vinšov pod názvom Pásli ovce valasi a po príhovore primátora je prichystaná pyromuzikálna šou, ktorá, samozrejme, s prihliadnutím na národný park bude bez dunivých efektov. Na tom si dávame záležať, takže to budú pyroefekty, ktoré nie sú založené na zvuku. Ráta sa s tým, že bude už chladné počasie, takže nebudú chýbať stánky s primátorským pun-čom, vareným vínom či horúcim čajom,“ prezradil program Ján Bendík, vedúci oddelenia kul-túry a športu mesta Vysoké Tatry.

Vianočná výzdoba bude denne rozsvietená do 15. januára, kedy končia sviatky aj pre rusky hovoriace krajiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM