Webnoviny - Rôzne

Vysoké Tatry spočítajú turistov

Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) v spolupráci so Správou TANAP-u budú vo štvrtok spočítavať turistov vo vysokohorskom prostredí národného parku a v Pieninách. Počet návštevníkov budú zisťovať v takmer stovke lokalít od Oravy až po Červ

POPRAD 10. augusta (WEBNOVINY) – Súčasťou spočítavania bude aj zisťovanie národnostného zloženia turistov vstupujúcich do vysokohorského prostredia. Dôvodom každoročného spočítavania turistov je predovšetkým získanie informácií o zaťaženosti územia TANAP-u a PIENAP-u.

„Hoci je to aj inak zrejmé, každoročné spočítanie turistov nám pomáha zistiť, ktorým chodníkom treba dať pri každoročnej údržbe prednosť. Tým úsekom, ktorými prejde najviac turistov, treba venovať zvýšenú pozornosť. Nielen finančnú, ale z dôvodu ochrany prírody a krajiny aj ľudskú v podobe lesnej stráže či stráže prírody,“ informoval námestník Štátnych lesov TA NAP-u Marián Šturcel. Počet turistov podľa Šturcela zatiaľ nie je tak vysoký, aby bolo potrebné pristúpiť k obmedzeniu počtu turistov na najnavštevova­nejších turistických chodníkoch.

Najvyšší počet návštevníkov vo vysokohorskom prostredí Tatier za posledných desať rokov zaznamenali Štátne lesy TANAP-u v roku 2009. V jeden deň prišlo do hôr viac ako 21 000 turistov. Najviac, približne 6 0000 ľudí, bolo na Hrebienku. Tradične veľa turistov býva pri Rainerovej chate, Zamkovského chate, ale aj na Kriváni, Solisku, pri Popradskom plese, na Skalnatom plese, na chate pri Zelenom plese, v Tichej doline na Oraviciach, v Roháčskej doline a v Žiarskej doline. Najmenej turistov prichádza do Tichej a Kôprovej doliny.

Štátne lesy TANAP-u, ešte ako bývalá Správa TANAP-u, koordinujú spočítavanie návštevníkov vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku od roku 1972. Hoci početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26 520 turistov v jeden deň, napočítali v roku 1981.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM