Peter Handzuš Rôzne

Cyklotrasy vo Vysokých Tatrách? O mnohých ľudia ani netušia...

Vo Vysokých Tatrách je množstvo cyklotrás, ktoré tu už boli v minulosti, mnohí návštevníci však o nich ani nevedia.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasy vo Vysokých Tatrách? O mnohých ľudia ani netušia...
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už tento rok

„Máme ich pomerne dosť, naším cieľom je ich spromovať, urobiť nové značenia, aby návštevníci vedeli, kde ich majú hľadať. Chceme to stihnúť určite do začiatku novej letnej sezóny,“ zdôraznila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Zatiaľ však nie je jasné, koľko kilometrov cyklistických trás tak budú mať turisti k dispozícii. Slovenský cykloklub robí momentálne obhliadku terénu, zisťuje, ktoré trasy sú zjazdné, a ktoré treba technicky upraviť.

„Do konca marca by sme mali mať kompletné podklady, keď bude terén zmapovaný, následne pristúpime k realizácii projektu. Okrem vyznačenia trás plánujeme vydať aj súhrnný informačný materiál, ktorý získa návštevník v infocentre, prípadne na recepcii hotela,“ dodala Maťašovská.

Vďaka nemu hosť získa informácie, kde sa cyklotrasy nachádzajú, s akým prevýšením, aké sú dlhé, prípadne aká je ich náročnosť. Momentálne takýto informačný materiál na území Vysokých Tatier nie je.

Pripravujú novú cyklotrasu

„V spolupráci s mestom pracujeme aj na vybudovaní novej cyklotrasy, ktorá by mala viesť z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny a tam sa napojí na už existujúci chodník vedúci do Spišskej Belej,“ objasnila Maťašovská.

V priebehu tohto roka by chceli začať s výstavbou, chodník by mal byť pokrytý asfaltovým povrchom. Tento projekt realizuje OOCR v spolupráci s Euroregiónom, finančné prostriedky sa podarilo získať z fondov Európskej únie. Celkové náklady na výstavbu však zatiaľ vyčíslené nie sú.

„Cyklotrasy sú novým trendom, ktorý nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí naberá veľké obrátky, preto chceme tento druh turistiky spropagovať aj u nás,“ uzavrela Maťašovská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM