Pavol Krupka Kultúra

Výstava Everest v Podtatranskom múzeu: 30 rokov od úspechu i od bolestnej straty

Pri príležitosti 30. výročia prvého výstupu Slovákov na Mount Everest a 80. výročia narodenia horolezca Jozefa Psotku sa v stredu popoludní v Podtatranskom múzeu v Poprade uskutočnila vernisáž výstavy Everest.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Everest v Podtatranskom múzeu: 30 rokov od úspechu i od bolestnej straty
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Cieľom výstavy je pripomenúť si obe spomínané výročia. Okrem toho pripomenie históriu objavovania Mount Everestu a zároveň priblíži ostatné výstupy Slovákov na Mount Everest a ich osudy spojené s expedíciami,“ uviedla Dana Benková z Podtatranské­ho múzea.

V rámci výstavy budú premietnuté aj filmové dokumenty a jej súčasťou je inštalácia fotografií Vladimíra Launera, priameho účastníka expedície v roku 1984.„Výstavu odborne pripravilo Slovenské združenie telesnej kultúry – Múzeum telesnej kultúry a zrealizovalo ju spolu s Podtatranským múzeom,“ doplnila Benková.

Ako prví v histórii československého horolezectva vystúpili na Mount Everest 15. októbra 1984 Zoltán Demján a Jozef Psotka, a to bez použitia umelého kyslíka. Do expozície sa podarilo získať viacero exponátov od jednotlivých členov výpravy, nechýbajú ani osobné veci Jozefa Psotku, ktorý pri zostupe zahynul. Medzi vzácnymi vecami z tejto najvyššej hory sveta, ktoré do múzea darovali členovia prvej expedície, zaujme aj certifikát Ministerstva turistiky Nepálu potvrdzujúci úspešný výstup československých horolezcov.

Na vernisáži so svojimi spomienkami vystúpili aj priami účastníci expedície, športový vedúci výpravy Michal Orolín a filmár Miloslav Končok. Ich slová sme zachytili aj v našom videu.

Výstava je súčasťou programu 22. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov Poprad, ktorý sa práve začína a vyvrcholí v nedeľu 12. októbra. Návštevníci múzea budú môcť výstavu Everest vidieť od dnes až do konca novembra.

Výstava Everest v Podtatranskom múzeu: 30 rokov od úspechu i od bolestnej straty
1
Galéria
Výstava Everest v Podtatranskom múzeu: 30 rokov od úspechu i od bolestnej straty
15
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM