Martin Sýkora Správy

Vyťažená križovatka možno dostane nový facelift: Belania hovoria o "kruháči"

V Spišskej Belej navrhujú zriadiť kruhovú križovatku v centre mesta. Vyťažená známa križovatka je miestom častých kolízií a dopravných nehôd.

Ilustračný obrázok k článku Vyťažená križovatka možno dostane nový facelift: Belania hovoria o "kruháči"
Zdroj: TASR

Samospráva mesta Spišská Belá sa chce pokúsiť vyriešiť problém s vyťaženou križovatkou dvoch štátnych ciest vybudovaním kruhovej križovatky. Ide o frekventovanú križovatku dvoch ciest prvej triedy číslo 66 od Kežmarku smerom na obec Ždiar a cesty číslo 77 smerom na Starú Ľubovňu. Priepustnosť ovplyvňujú aj motorové vozidlá prechádzajúce smerom na Zamagurie po ceste druhej triedy číslo 542.

Štúdia za mestské peniaze

Mesto sa týmto problémom zaoberalo už v minulosti, avšak podľa slov primátora mesta Štefana Bieľaka bez nájdenia konkrétneho riešenia. „Neustále narastajúca intenzita dopravy spôsobila, že mesto vzalo iniciatívu do vlastných rúk a dalo na svoje náklady vypracovať dopravno-inžiniersku štúdiu, ktorá posúdila možnosť prestavby tejto križovatky na kruhovú,“ informoval Bieľak.

Dopravný projektant Štefan Labuda spracoval štúdiu, v ktorej sa uvádza, že v súčasnosti nie sú k dispozícii výsledky celoštátneho sčítania dopravy z roku 2015. Posledné známe výsledky sú z roku 2010.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Spišskej Belej budú súťažiť: Najkraší balkón získa cenu

Dopravný prieskum a zaujímavé čísla

„Na uvedenej križovatke bol 26. mája tohto roku vykonaný dopravno-inžiniersky prieskum zo strany mesta, z ktorého vyplýva, že najvyťaženejším vjazdom do križovatky je smer od Kežmarku s intenzitou 576 vozidiel za hodinu. Druhým najvyťaženejším vjazdom je smer od Starej Ľubovne, cez ktorý prejde 325 automobilov za hodinu. Nasleduje vjazd od Ždiaru a Zamaguria s intenzitou 295 vozidiel za hodinu,“ vysvetlil Bieľak. Doplnil, že v priebehu 24 hodín v smere od Kežmarku prešlo križovatkou 4800 vozidiel, od Starej Ľubovne to bolo 2709 automobilov, od Ždiaru 2459 a od námestia 150 áut. Bieľak podotkol, že prieskum sa realizoval v čase mimo letnej i zimnej turistickej sezóny, kedy toto číslo ešte narastá.

PREČÍTAJTE SI AJ: Na bicykli do Poľska: Spišská Belá buduje ďalšie kilometre cyklochodníkov

Snaha o aktivitu štátnych organizácií

„Na základe uvedených údajov bolo zistené, že jedným z možných riešení je prestavba existujúcej križovatky dvoch ciest a miestnej komunikácie na kruhovú s priemerom 25 m a šírkou jazdného pruhu na okruhu 7,5 m,“ vysvetlil primátor. Zároveň doplnil: „Snahou mesta bude presvedčiť kompetentné štátne orgány a organizácie, že prestavba tejto križovatky na kruhovú je nevyhnutná a zároveň akútna z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.“ Bieľak doplnil, že ak sa to samospráve podarí, bude musieť Slovenská správa ciest zaradiť investičnú akciu do zoznamu svojich priorít.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM