Peter Handzuš Rôzne

Vznikla nová Oblastná organizácia cestovného ruchu

Na Mestskom úrade v Starom Smokovci dnes oficiálne vznikla Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Vysoké Tatry. Zakladajúcimi členmi sú tri samosprávy, a to mesto Poprad, obec Štrba i mesto Vysoké Tatry a tri podnikateľské subjekty, čiže Združ

Organizácia vznikla na základe zákona č. 91/2010 o podpore cestovného ruchu a jej úlohou by mala byť spoločná tvorba destinačného manažmentu. Za predsedu predstavenstva bol zvolený primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, podpredsedom bude riaditeľ popradského aquaparku Richard Pichonský. „Voľbou podpredsedu z radov podnikateľských subjektov chceme deklarovať záujem spolupracovať na báze rovnocennosti,“ zdôvodnil Mokoš.

Post výkonného riaditeľa napokon obsadí Lenka Maťašovská. „Predstavenstvo sa dohodlo, že prvý výkonný riaditeľ je schválený len do doby, pokiaľ bude ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja odsúhlasený projekt, ktorý je potrebné odovzdať do 15. marca 2012,“ vysvetľuje Mokoš. Záujem o vstup do OO CR prezentovali aj ďalšie podtatranské obce Veľká Lomnica, Stará Lesná, Mlynica, Veľký Slavkov a Nová Lesná. „Keďže všetko už máme pripravené, s touto žiadosťou sa budeme zaoberať na najbližšom stretnutí predstavenstva,“ dodal Mokoš.

Na poslednú chvíľu sa do tejto organizácie pridala aj obec Štrba, ktorá si pôvodne chcela vytvoriť vlastnú OO CR. „Mali sme spoločné rokovanie, kde sme diskutovali o tom, či je to výhodné mať na území Vysokých Tatier šesť organizácií a každý bude robiť to isté, alebo či nie je lepšie, keď sa zjednotíme a pôjdeme v jednej spoločnej organizácii. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo,“ konštatoval starosta obce Štrba Michal Sýkora. Podľa neho je to dobrý signál, že rôzne subjekty v Tatrách dokážu robiť činnosti v cestovnom ruchu spoločne.

„Máme takú dohodu, že každý zakladajúci subjekt si pripraví v rámci vyčlenených prostriedkov, čo by chcel v tom prvom, druhom roku robiť,“ doplnil Mokoš. Toto združenie bude podľa predsedu predstavenstva TMR Bohuša Hlavatého charakterizovať novú éru Tatier. „Každý z tých subjektov vloží relatívne vysoké prostriedky, takže to už nebude len o našich investíciách, ale aj o našej aktívnej spolupráci a marketingu,“ konštatoval Hlavatý. Na dnešnom valnom zhromaždení sa zakladajúce subjekty okrem iného dohodli, že 50 % podielu budú mať samosprávy a 50 % podnikateľské subjekty. „Nie je tu obava, že podnikateľské subjekty prehlasujú samosprávu a naopak,“ upozornil Sýkora.

V oblasti, kde pôsobia zakladajúci členovia OO CR Vysokých Tatrách bolo v roku 2010 celkom 773.000 preno­covaní. „Vklad jednotlivých subjektov je minimálne 10.000 eur, konkrétne mesto Vysoké Tatry vloží 250.000 eur, obec Štrba 100.000 eur, mesto Poprad 10.000 eur, Združenie cestovného ruchu 10.000 eur, 200.000 eur dáva TMR a Aquacity 150.000 eur,“ konkretizoval Mokoš. Celkom je to viac ako 720.000 eur. V rámci podpory cestovného ruchu môže štát pričleniť ešte maximálne 90 % z týchto prostriedkov na tvorbu destinačného manažmentu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM