Martin Sýkora Kultúra

Z popradských Stráží sa ozvala Ozvena: Striedavo ju počuť vyše 130 rokov

Je to už 20 rokov, odkedy sa začala písať novodobá história strážskeho ochotníckeho divadelného zoskupenia. Toto jubileum si pripomenuli premiérou klasiky.

Ilustračný obrázok k článku Z popradských Stráží sa ozvala Ozvena: Striedavo ju počuť vyše 130 rokov
Foto: Martin Sýkora

130 rokov od vzniku a 20 od novodobých dejín

Pred vyše 130-timi rokmi sa v popradskej mestskej časti Stráže ozval prvý divadelný výstup Ozveny. S menšími prestávkami sa Ozvena ukázala na doskách, ktoré znamenajú svet v troch storočiach. Novodobá história sa začala písať pred 20-timi rokmi, kedy si v Strážach zahrali klasiku od Jozefa Gregora Tajovského Ženský zákon. Po dvoch desaťročiach si v Strážach odpremiérovali ako spomienku práve túto hru – v novom šate i novým obsadením a na tradičnom mieste. Premiéra sa uskutočnila v priestoroch Strážskeho divadla.

„Hráme to schuti pre ľudí, od srdca, aby sa ľudia zabávali,“ konštatoval režisér a herec Rudolf Kubus.

V novej inscenácii si zahrali aj strážski herci, ktorí si v rovnomennej hre zahrali aj pred 20-timi rokmi. „Sú tu aj takí herci, ale už nemajú role ako vtedy. Čas ukázal svoju tvár. Ale máme tu aj mladšiu krv – hercov, ktorí dnes mali úplne prvú premiéru v živote,“ dodal Kubus, ktorý obsadil tradičné i nové tváre strážskeho divadla. Jednou z nich je aj Ľubomír Olej, ktorý sa hneď zhostil úlohy Miška. „Mám riadnu trému. Snáď hneď ako vyjdem na javisko rýchlo zo mňa opadne. V živote treba skúsiť rôzne veci, napríklad aj divadlo,“ konštatoval pred premiérou Olej, pre ktorého to bola prvá premiéra v živote vôbec.

Divadlo Ozvena - premiéra hry Ženský zákon
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Ozvenu uvidia aj v iných mestách a obciach

Hra Ženský zákon od Jozefa Gregora Tajovského patrí medzi slovenskú divadelnú klasiku. Jednoduchý príbeh z dediny plný pletiek, ženskej hrdosti a pýchy odkrýva morálku vtedajšej spoločnosti. Zahrala si aj Ľudmila Štefaňáková, ktorej prischla akoby už tradične ďalšia záporná rola – v tomto prípade pletkárky Dory Kalinovej.

„Naši diváci sa tešia z toho, že nás vidia. Majú tu svojich obľúbencov. Niektorí sem chodia len preto, lebo tu majú svojich známych, blízkych. Je to fajn,“ povedala Štefaňáková, ktorá na javisku sekunduje Dagmar Nemčokovej a Márii Rusnákovej.

Divadlo Ozvena sa už pevne etablovalo na ochotníckej umeleckej scéne. So svojim predstavením bude teraz obchádzať podtatranský región. Diváci sa majú na čo tešiť. „V Strážach sa divadlo zachovalo preto, lebo tu sa ľudia radi bavia. Stražania majú radi ľudí, aj keď to tak niekedy nevyzerá – presne ako v Ženskom zákone,“ uzavrel Kubus.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM