Peter Handzuš Rôzne

Z Popradu sa bude lietať do Poľska

Do Popradu budú lietať dve nové pravidelné linky z Varšavy a Gdańska.

Poľská regionálna letecká spoločnosť EUROLOT, a. s., zriaďuje od 8. decembra tohto roku dve nové pravidelné letecké linky z Gdańska a Varšavy do Popradu. Pod Tatry budú lietať turbovrtuľové lietadlá ATR 42 alebo ATR 72 dvakrát týždenne, a to vždy vo štvrtok a v nedeľu.

„Tento projekt má našu podporu i podporu vlády. Do budúceho roka chceme pripraviť nové investície na modernizáciu odletovej haly na popradskom letisku,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Podľa neho bola letná sezóna z pohľadu návštevnosti na Slovensku veľmi dobrá, ministerstvo zaznamenalo nárast počtu turistov o 12 %. „Doprava a cestovný ruch spolu úzko súvisia, Slovensko má čo ponúknuť, celý tento región je veľmi výrazne orientovaný na susedskú spoluprácu,“ konštatoval minister.

„Veľmi ma teší, že práve s Poľskom budeme mať pravidelné letecké spojenie, poľskí klienti sú veľmi dôležití pre náš cestovný ruch,“ konštatoval po podpise zmluvy medzi popradským letiskom a poľskou leteckou spoločnosťou generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Balinský. Na Slovensko prišlo podľa neho za prvý polrok o 5 % viac Poliakov ako za prvý polrok 2010. Balinský verí, že táto linka nastaví trvalé vzťahy medzi oboma krajinami a počet turistov z Poľska sa bude naďalej zvyšovať.

„Je to výsledok naplnenia niekoľkoročných snáh, pretože zvlášť v zimnom období je skutočne problém dostať sa po tej preplnenej ceste z Krakova smerom do Zakopaného aj pre poľských turistov a samozrejme už nehovoriac, že tí turisti by mali prejsť niekoľko desiatok kilometrov aj na slovenskú stranu Tatier,“ konštatoval riaditeľ Združenia cestového ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Táto linka by mala byť počas zimy v skúšobnej prevádzke a podľa Chudého by mala prispieť k zvýšeniu návštevnosti poľskej i slovenskej strany Tatier. „Pretože z Varšavy alebo zo severu z Gdańska by tá cesta mohla byť pre lyžiarov omnoho kratšia a pohodlnejšia."

Nové pravidelné letecké linky z dvoch poľských miest majú význam nielen pre región, ale i pre samotné letisko. „Zavedenie pravidelného leteckého spojenia je dlhodobým záujmom nášho letiska. Verím, že sa stretne s pozitívnym ohlasom lietajúcej verejnosti. Linka do Poľska tu chýbala a je opodstatnená,“ konštatovala riaditeľka letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová.

Spiatočné letenky do pobytových balíkov majú pevne stanovené ceny, za spiatočnú letenku Gdańsk – Poprad – Gdańsk zaplatia cestujúci 140 eur a za spiatočnú cestu z Varšavy do Popradu a späť 120 eur. Poľský prepravca plánuje uvedené linky prevádzkovať aj v letnej sezóne. Spoločne s poľskými podnikateľmi sa bude snažiť prilákať Slovákov na víkendové resp. týždňové pobyty k Baltskému moru.

Text: TASR

Z Popradu sa bude lietať do Poľska
1
Galéria
letisko
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM