Monika Vengrínová Rôzne

Z Popradu už aj do Lotyšska: Od zimy bude lietať priama linka do Rigy

Lety z popradského letiska od decembra posilní priama linka z Popradu do Rigy. Spod Tatier tak minimálne tri roky budú vždy počas zimnej sezóny lietať pravidelné lety do hlavného mesta Lotyšska. Prílev lotyšských turistov do nášho regiónu má posilniť ekonomiku.

Ilustračný obrázok k článku Z Popradu už aj do Lotyšska: Od zimy bude lietať priama linka do Rigy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Táto nová priama linka prinesie podmienky pre ekonomický rozvoj regiónu Vysoké Tatry tým, že vytvorí priestor pre nárast počtu turistov. Nie náhodou sa otvára práve táto linka, pretože z oblastí ako je východná a severná Európa prichádza práve do tohto regiónu veľmi výrazný nárast počtu turistov. Ak si zoberieme fakt, že práve v tomto regióne v minulom roku dosiahol počet prenocovaní viac, ako 1,2 milióna, je to veľmi dobrý predpoklad pre to, aby nová priama linka doviedla tento región k ešte lepším výsledkom,“ uviedol František Palko, štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Lietať sa bude raz za týždeň počas zimy

Len samotní Lotyši v minulom roku prenocovali v našom regióne o 20 % väčší počet nocí ako v roku 2012, čo znamená zhruba 15 tisíc lotyšských turistov za rok. Na Slovensko prichádzali autami, autobusmi, či vlakmi, od 15.decembra pohodlne za dve hodiny priletia priamo na popradské letisko. To v Rige je jedno z kľúčových, pokiaľ ide o severnú a východnú Európu, nakoľko práve z hlavného mesta Lotyšska lietajú lietadlá do 56 destinácií sveta vrátane Škandinávie, Pobaltska i Ruska.

Samotná dopravná spoločnosť Air Baltic, ktorá bude zabezpečovať lety na Slovensko je na lotyšskom trhu etablovaná od roku 1995. Do Popradu by z Rigy mali lietať tri rôzne lietadlá, ktoré bude prepravca nasadzovať podľa záujmu cestujúcich. Predovšetkým zo začiatku sa predpokladá, že bude spoločnosť používať lietadla s menšou kapacitou, v prípade väčšieho záujmu nasadí boeingy. Z Rigy do Popradu by sa malo lietať raz týždenne, zrejme v sobotu.

Pol roka na marketing

„Veľmi sa teším, že sa podarilo zrealizovať tento projekt, ktorý bude trvať tri roky. Je to veľmi zaujímavá linka a to možno nielen z pohľadu Lotyšska, ale aj z pohľadu Ruska a Škandinávie a možných prepojení. Dúfame preto, že to bude prínos nielen pre letisko a región, ale aj pre celé Slovensko. Momentálne máme pol roka na to, aby sme vytvorili čas na distribučný systém, na marketingové aktivity, čiže na to, aby sa o tejto linke verejnosť dozvedela, aby tie lietadlá neboli prázdne,“ povedala riaditeľka letiska Ivana Herkeľová.

Priama linka bude premávať tri roky len počas zimnej sezóny, v lete sa do Lotyšska lietať nebude. V prípade záujmu o túto linku, môže byť kontrakt predĺžený. „Je potrebné uvedomiť si, že región Vysoké Tatry je najväčším lákadlom najmä v zimnom období. Samozrejme, že Slovensko je celoročná destinácia a má čo ponúknuť aj v lete, ale nebuďme naivní, my nemáme také podmienky ako majú južné krajiny a turisti v lete preferujú práve krajiny, kde je more, slnko a pláž,“ premýšľa Palko.

Na rozlietanie prispejú aj organizácie cestovného ruchu

Na prevádzke novej leteckej linky sa budú podieľať aj oblastné organizácie cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove a Krajská organizácia cestovného ruchu v Prešove. Všetky tri na rozlietanie linky prispejú sumou po 15 tisíc eur.

„Veľa turistov k nám prichádza autami a inými dopravnými prostriedkami, my by sme boli radi, keby sa rozlietalo aj letisko. To, aby sa sem lietalo, je potrebné ako pre cestovný ruch, tak pre celý tento región. Myslím si, že pre región jedného aj druhého kraja to bude určite prínosom,“ dodal Michal Sýkora, predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

Dočká sa popradské letisko pravidelnej linky?
1
Galéria
Dočká sa popradské letisko pravidelnej linky?
18
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM