Martin Sýkora Samospráva

Z rezervného fondu pôjde na investičné akcie takmer 3,4 milióna eur

Mesto Poprad použije v tomto roku na investičné akcie z rezervného fondu takmer 3,4 milióna eur. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na tohtotýždňovom mimoriadnom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Z rezervného fondu pôjde na investičné akcie takmer 3,4 milióna eur
Foto: Peter Handzuš

Prostriedky z rezervy

Nezávislí poslanci navrhovali, aby sa jednotlivé projekty schvaľovali samostatne, tento návrh však neprešiel, a tak zastupiteľstvo schválilo doplnenie vecnosti použitia finančných prostriedkov z rezervy samosprávy na 36 investičných akcií ako celok. Na výkup pozemkov na rozšírenie cintorínov tak pôjde v tomto roku 317 000 eur, mesto má v pláne vybudovať približne tisícku nových hrobových miest.

„Prioritne pôjde o plochy v katastrálnom území mestskej štvrte Poprad – Veľká," uviedol hovorca tamojšej samosprávy Marián Galajda.

Ďalších takmer 170 000 eur vyčlenili na inštaláciu tepelných čerpadiel v kotolni budovy tamojšieho mestského úradu a 150 000 eur na rekonštrukciu 11 bytov a signalizačno-komunikačného systému v budove Zariadenia pre seniorov na Komenského ulici.

Investície do infraštruktúry

V súvislosti so zvýšením bezpečnosti cestnej premávky sa v tomto roku plánuje realizácia kruhovej križovatky na Kukučínovej a Rovnej ulici, ktorá si vyžiada predbežne 185 000 eur. Ďalšia kruhová križovatka by mala vzniknúť medzi sídliskami Starý a Nový Juh pri Kauflande, pričom na projektovú dokumentáciu a realizáciu stavby vyčlenila radnica 400 000 eur. „Celková cena diela je odhadovaná na základe spracovanej štúdie na vyše 1,152 milióna eur,“ doplnil hovorca. Na pozemku v blízkosti križovatky by mala byť vybudovaná nová benzínová pumpa. V súvislosti s dopravou dôjde aj k rekonštrukcii prepojenia pre peších od ZŠ v Matejovciach za 255 000 eur.

Požiadaviek oveľa viac

Zároveň mesto pristúpi k rekonštrukcii mosta na Alžbetinej ulici, na čo poslanci schválili 35 000 eur. Ďalších viac ako 600 000 eur pôjde na výstavbu športovísk v základnej škole v Matejovciach a na Komenského ulici. Zvýšiť štandard ubytovania pre ľudí bez prístrešia má rekonštrukcia objektu sociálnych služieb na Levočskej ceste za 250 000 eur a 150 000 eur vyčlenili poslanci aj na nákup kontajnerového bývania pre Rómov zo Staničnej ulice v Matejovciach, ktorí prišli o strechu nad hlavou po požiari. „Požiadaviek bolo dvakrát viac, než bolo možné dostať do plánu tohtoročných investičných aktivít,“ konštatoval Galajda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM