Pavol Krupka Kultúra

Výtvarné sympózium v Gánovciach: Z travertínovej kopy sa na svet pozerá praveký los

Praveké nálezisko v Gánovciach skrášľujú nové umelecké diela. Výtvarníci z troch krajín tu pretvárali prírodné materiály do novej podoby. Inšpirovali sa pri tom dávnou históriou. Vernisáž umeleckého projektu sa konala minulý víkend.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarné sympózium v Gánovciach: Z travertínovej kopy sa na svet  pozerá praveký los
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Od minulého roku dostáva známe archeologické nálezisko v Gánovciach novú podobu. Členovia miestnych občianskych združení sa vtedy rozhodli ponúknuť priestor okolo známej travertínovej kopy výtvarníkom. Prišli z domova i zo zahraničia, aby ho umelecky obohatili a prispeli k jeho zatraktívneniu. Pokračovanie projektu finišovalo minulý víkend, keď sa na vernisáži výstavy pod holým nebom stretli umelci z troch krajín s organizátormi, návštevníkmi a miestnymi občanmi.

Ako hovorí predseda občianskeho združenia Neandertal Karol Piovarczy, teší ich záujem domácich i zahraničných návštevníkov o Gánovce a o ich archeologické dedičstvo. Aj to motivovalo členov združenia a ďalších miestnych podporovateľov, aby v projekte vznikajúceho geoparku pokračovali. Sú radi, že sa aj v tomto roku stali ich hosťami umelci z východu Európy, medzi nimi traja, ktorí v Gánoviciach tvorili aj vlani. Z Ruskej federácie prišli Michail Šeliščev (z Rostova), umelecký vedúci projektu, a Alexej Šeboldajev (z Moskvy), z bieloruského Minska Dzmitry Zajcev, ktorému pomáhali aj členovia jeho rodiny. Spolu vytvorili zväčšenú verziu skamenelého morského tvora z obdobia druhohôr – amonitu.

Minulú sobotu sa teda po druhýkrát symbolicky otvorila brána tejto pozoruhodnej galérie, na ktorú sa z vrchu travertínovej skaly pozerá praveký los.

O projekte sme vás podrobnejšie informovali v článku V Gánovciach sa tvorí pod holým nebom.

Dopĺňame mená premiérových účastníkov výtvarného sympózia: Autorom spomínanej dominanty geoparku je Michail Beketov z ruského Jaroslavľa, mladé umelkyne Marina Bondar a Maria Lutsy prišli z hlavného mesta Ukrajiny.

Z travertínovej kopy sa na svet  pozerá praveký los
1
Galéria
Z travertínovej kopy sa na svet  pozerá praveký los
10
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM