Peter Handzuš Od Vás

Za bránami základne elitných jednotiek v Izraeli 1

Pozrite sa s vašou 24-kou na to, čo sa deje za bránami kasární elitných jednotiek v Izraeli, kde prebieha trojtýždňový kurz sebaobrany kombinovaný s dobrovoľníckou prácou v izraelskej armáde.

V roku 1982 počas Galileiských vojen a z dôvodu mobilizácií vojenských síl bolo málo pracovnej sily v izraelskej ekonomike. Dr. Aharon Davidi bol veliteľom armádnych vzdušných síl a on vtedy zorganizoval dobrovoľné občianske robotnícke hnutie, ktoré pomohlo pri prekonávaní ťažkostí ekonomiky Izraela. Počas niekoľkých týždňov sa prihlásili stovky dobrovoľníkov. Tento program bol veľmi úspešný a zrodila sa myšlienka, ktorá udržiava dobrovoľné občianske robotnícke hnutie na pomoc Izraela naďalej.

Táto akcia mala pokračovanie. V roku 1983 vzniklo neziskové hnutie Dobrovoľníci pre Izrael, ktoré nie je politické. Hnutie odvtedy prijíma dobrovoľníkov z 30 krajín sveta na občianske práce na základňu izraelskej armády. Dobrovoľníci prichádzajú do Izraela na 3 týždne. Popri práci sa zúčastňujú na výcviku základov sebaobrany.

Cesta do Izraela a prvé dni na základni

Dňa 27. februára odišla naša malá, ale o to nadšenejšia skupina do Izraela, aby sa zúčastnila na vzrušujúcom dobrodružstve. Z Dunajskej Stredy sa traja statoční chlapci, Alfoldy Attila, Klempa Lóránt a ja zúčastníme na Krav-Maga tréningu. Z Maďarska ďalší ôsmi. Prišli sme predovšetkým preto, aby sme v rámci testovacej misie skúsili dať dohromady dobrovoľnú prácu a Krav-Maga vzdelávanie.


Ja som vycestoval už v januári, aby som sa na mieste presvedčil o tom, aké sú podmienky. Bol som
 veľmi nahnevaný, že nás nakoniec doviezli do druhej kasárne (meno mesta a kasárne nebudem zverejňovať), ale aká bola moja radosť, keď vysvitlo, že budeme mať možnosť zúčastniť sa na báze elitného komanda izraelskej armády na vzdelávaní najefektívnejšej sebaobrany.


Odchádzali sme z Budapešti. Jedného účastníka pred nástupom do lietadla hodinu vypočúvali, ale nakoniec ho pustili na palubu. Cesta bola krátka, trvala len tri hodiny. Popoludní sme pristáli v Tel Avive na letisku Ben Gurion. Po obvyklej prísnej kontrole batožín sme odišli do kasární.

Ubytovanie
máme jednoducho zariadené, bez skríň. Hneď prvý deň sme dostali ako darček výdatnú piesočnú búrku 
v celej svojej kráse, v noci sa ochladilo na 1° C a cez deň bolo len 8° C.

V utorok začala práca, zostavovali sme hygienické balíčky. Práca trvala do pol štvrtej. Potom od štvrtej sme sa zúčastnili Krav-Maga tvrdého tréningu až do šiestej večer. Od pol siedmej sme mali večeru. Od ôsmej do desiatej fitnes.


Ráno od šiestej sme sa zúčastnili na štyridsať minútovom cvičení vonku – v blate, vo vetri, v búrke.
V stredu nás čakal ten istý program. Podarilo sa mi večer na tréningu natiahnuť pravé rameno, ale nedá sa zastaviť, cvičíme ďalej.


Dnes, vo štvrtok, nás priviezli do Tel Avivu. Budeme tu do nedele rána, potom sa vraciame naspäť na 
základňu.


V sobotu nás čaká búrlivý deň, pretože sa konajú židovské fašiangové oslavy Purim. O tom napíšem 
potom zvlášť.


Takže, cítime sa veľmi dobre. Našťastie je aj dobrá nálada, ľudia sú báječní, obohatili sme sa o mnoho nových zážitkov.


Pozdravujeme Slovensko.


Sklut Tibor, Tel Aviv.

izrael1
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM