Dominika Pacigová Basketbal

Za hranicami Slovenska: Malí basketbalisti bojovali na medzinárodnom turnaji

Malé medvede Iskry Svit bojovali prvýkrát za hranicami Slovenska. V silnej konkurencii sa dokázali presadiť a z medzinárodného turnaja si odniesli dve víťazstvá.

Ilustračný obrázok k článku Za hranicami Slovenska: Malí basketbalisti bojovali na medzinárodnom turnaji
Zdroj: archív Michaely Drobnej

Medzinárodný basketbalový turnaj v Poľsku prilákal 68 tímov z ôsmich krajín sveta. Na šiesty ročník turnaja cestovalo aj spojené družstvo starších minibasketbalistov Iskry Svit a Iskry Poprad. Tím nádejných, budúcich extraligových hráčov si z turnaja odniesol nové priateľstvá, zážitky i skúsenosti.

Malá olympiáda

Turnaju prechádzal úvodný ceremoniál. Na priateľskú atmosféru budú „Iskráci“ i trénerka dlho spomínať. 68 tímov pochodovalo mestom s vlajkami ich štátov. Užili si aj nádherný ohňostroj. „Taký nádherný nástup som ešte nezažila. Myslím, že tento uvítací ceremoniál bol pre chlapcov najväčším zážitkom. Bola som dojatá, keď moji chlapci kričali Slovensko. Cítili sme sa ako na malej olympiáde,“ zaspomínala trénerka Michaela Drobná.

Zdroj: archív Michaely Drobnej

Bojovnosť v staršej kategórii

Družstvo výberu hráčov odohralo 5 zápasov. Domov sa vrátili s dvoma víťazstvami. Z 24 tímov v kategórii sa umiestnili na pätnástom mieste. „Omylom nás prihlásili do staršej kategórie, tak sme v nej museli hrať a bojovať. Spočiatku sme boli v obrovskom šoku. Fyzicky sme na takýto basketbal neboli pripravení. Na druhej strane technicky sme nezaostávali a chlapci si prešli obrovskou školou,“ vysvetlila Drobná.

Hráči iných tímov prerástli malých Sviťanov a Popradčanov o dve hlavy. To ich od hry neodradilo. Zo zápasov mali obrovskú radosť. Z ich prvého turnaja v zahraničí si odniesli veľa zážitkov. „Bránili sme 190 centimetrových hráčov. Veľmi sme sa tešili, keď dal spoluhráč kôš z trojky v posledných sekundách,“ s radosťou prezradil jeden z hráčov Patrik Richtarčík.

Malé medvede zo Svitu - basketbal
10
Galéria
Zdroj: archív Michaely Drobnej

Basketbal spája mladých

V poslednom zápase sa ukázala bojovnosť a dravosť malých basketbalistov. Bojovali do poslednej minúty a zápas vyhrali. „Chlapci zápas emotívne prežívali. Bolo neskutočné vidieť, ako dokázali radosť z basketbalu a víťazstva preniesť na palubovku. Moji zverenci majú veľké srdce pre basketbal. To je ten najkrajší pocit,“ skonštatovala Drobná a dodala, že po tomto turnaji plánuje účasť na ďalších medzinárodných turnajoch.

Kolektívne športy spájajú ľudí. Rodia sa tak nové priateľstvá. „Som šťastná, že ďalšia partia chlapcov sa venuje basketbalu a tento šport má nasledovníkov. Na chlapcoch je vidieť nádherný pokrok. Basketbal je šport, ktorý spája rôzne povahy, vytvára nové priateľstvá. Vychováva ďalších šikovných ľudí, ktorí dokážu spolu fungovať nielen na ihrisku, ale i mimo neho,“ uzavrela trénerka, ktorá vychováva ďalšiu generáciu basketbalistov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM