Peter Handzuš Rôzne

Za kávu si priplatíme

Baliarne obchodu, a. s., Poprad, zvýšia od mája cenu kávy v priemere o 30 %.

Najväčší výrobca a spracovateľ kávy a čaju na Slovensku spoločnosť Baliarne obchodu, a. s., Poprad (BOP), zvýši od mája 2011 cenu kávy v priemere o 30 %.

Dôvodom podľa spoločnosti je prudký nárast cien tejto komodity na svetových trhoch kvôli slabej úrode a politickým nepokojom v krajinách, ktoré patria k najväčším producentom kávy. Cena kávy na svetových trhoch vzrástla v posledných mesiacoch o 110 % a dosiahla tak svoje historické maximum.

„Cenu kávy sme nemenili posledné 3 roky. Súčasná situácia na svetových trhoch je však veľmi ťažká a pre našu spoločnosť by bolo likvidačné, keby sme cenu neupravili. V súčasnosti nevieme odhadnúť, ako sa bude trh s kávou vyvíjať ďalej,“ uviedol marketingový riaditeľ BOP Viliam Matušek.

Baliarne obchodu, a. s., Poprad – spoločnosť so 100-% slovenským kapitálom – pôsobia úspešne na trhu už viac ako 50 rokov a zamestnávajú 270 zamestnancov v dvoch výrobných závodoch v Poprade a Spišskej Belej. Ročná produkcia firmy predstavuje takmer 3000 ton kávy a viac ako 500 ton čaju. BOP za posledných 10 rokov zrealizovala investície v sume viac ako 20 miliónov eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM