Monika Vengrínová Rôzne

Zábava mladých v meste pred rokom 1989: Čo sa v Poprade počúvalo za socíku a kde sa konali diskotéky?

Kapely, ktoré v Poprade fungovali pred Nežnou môžeme spočítať na prstoch jednej ruky. Hrať mohli len ak získali papiere od kultúrnej komisie. Ak neobstáli pri prehrávkach, mali smolu. Koncerty a diskotéky sa u nás konali v závodných kluboch a v telocvičniach škôl. Čo sa z pohľadu hudobníka zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Zábava mladých v meste pred rokom 1989: Čo sa v Poprade počúvalo za socíku a kde sa konali diskotéky?
Zdroj: Dnes24.sk

Collegium SDS, Formát, Adriel… Za socializmu v Poprade fungovala len malá hŕstka kapiel, ktoré v tom čase výraznejšie zasahovali do muziky. Na to, aby mohli verejne koncertovať, nahrávať albumy či dostať sa do rádia, museli získať papiere od kultúrnej komisie. Každá kapela tak musela absolvovať prehrávky pred touto komisiou, ktorá bola dosadená vtedajším režimom. Tá potom rozhodla, či kapela môže hrať alebo nie.

„Každá kapela musela mať svojho zriaďovateľa, čiže musela fungovať pod nejakou organizáciou. Napr. Vagónka mala svojho kultúrneho referenta, ktorý mal právomoc zriadiť skupinu, ktorá potom fungovala pod ňou,“ vysvetlil hudobník, člen kapely, ktorá na prehrávke neobstála, preto nemohla hrávať verejne, Ján Handzuš.

Na každom koncerte bol tajný

Aby papiere kapely dostali, museli spĺňať určité podmienky, akou bola napríklad ideová „nezávadnosť“, čo znamenalo, že v textoch sa nesmelo vyskytovať nič, čo by súdruhov akýmkoľvek spôsobom provokovalo. „Keď sa v piesni vyskytlo jediné nevhodné slovíčko, tak ak bola komisia ako tak pri zmysloch, tak povolila zmenu slovíčka a celú produkciu kapely. Ak nie, tak nie,“ krúti hlavou ešte aj dnes Handzuš s tým, že komisia členov kapely skúšala i z notovej stupnice. „Celé to bolo smiešne,“ dodáva.

Každá kapela tak musela spĺňať určité parametre, čím im boli hádzané polená pod nohy. Všetky boli podchytené, pod kontrolou a na každom verejnom koncerte bol tajný, ktorý kontroloval, či naozaj hrajú to, čo predložili komisii, a podobne.

Diskotéky od 17.00 do 21.00

Koncerty domácich, ale i hosťujúcich kapiel a hudobníkov, ako i diskotéky sa v čase socializmu konávali v Závodných kluboch Vagónka a Tatramat. Diskotéky vo Vagónke bývali každú nedeľu od 17.00 do 21.00 hodiny a vstupné stálo 10 Kčs. Čo sa týka koncertov, tie sa tiež odohrávali v telocvičniach škôl, v krčmách, v podnikoch. Po 89-tom roku sa presunuli do novovzniknutého klubu Céčko.

„Fenoménom v tom čase bolo, že na celom Slovensku fungovala len jedna televízia a jedno rádio. Novín ste síce mohli kúpiť aj štvoro, všetky však písali o tom istom. Čiže, akákoľvek kapela, ktorá sa do týchto médií dostala, sa automaticky stala number one a ich piesne sa hrali od rána do večera. Ľudia to totiž nemali s čím porovnať,“ objasnil hudobník.

Zmenilo sa úplne všetko

Situácia sa však za 25 rokov rapídne zmenila. Kapiel a spevákov je ako maku, rádií a televízií rovnako, k tomu sa pridal internet, sťahovanie hudby, koná sa množstvo koncertov, festivalov, speváckych talentových súťaží, diskotéky sú v každom klube a tancuje sa až do svitania. Hudobná konkurencia je skutočne veľká, preto naučila muzikantov hrať naozaj profesionálne. Handzuš si však myslí, že veľká konkurencia tiež spôsobila to, že kapely si ťažšie získavajú svoje publikum.

„Za socializmu išlo o akúsi poloamatérsku scénu. Profesionálov, ktorí sa viezli na komerčnej vlne, bolo len zopár. A i tá profesionalita nebola z dnešného pohľadu žiadne majstrovstvo. Vtedy však lepší od nich neboli, preto boli známi a ľudia ich počúvali,“ myslí si hudobník a dodáva, že odvtedy sa zmenilo úplne všetko, predovšetkým však vybavenie, čo sa týka hudobných nástrojov a techniky. „Dnes je to tak, že keď na to máš, kúpiš čokoľvek. Vtedy sa všetko pracne zháňalo, len po efekty na gitaru sa chodilo do Viedne alebo sa krkolomne objednávali cez zásielkové služby. Samozrejme, najskôr to muselo prejsť cez colnicu. Takže, keď chcela mať kapela aspoň základné vybavenie, tak to stálo strašne veľa peňazí,“ dodal Handzuš.

Hudba a TV vysielanie v roku 1989
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM