Peter Handzuš Rôzne

Zábery zo štrajku: Učitelia nahlas povedali svoje nie!

Štrajk učiteľov prebehol pred školami veľmi rýchlo. Pár minút po deviatej hodine bolo už pred niektorými budovami škôl ľudoprázdno. Napriek tomu, že učitelia nestoja na námestí a nekričia, ich štrajk cítia všetci, čo majú malých školákov a škôlkarov.

[size=14][color=#cc0000]­Do roka a do dňa … povedzme nahlas svoje N I E ![/color][/size]

Pred rokom sa stretlo viac ako desaťtisíc účastníkov celoslovenského protestného zhromaždenia organizovaného OZ PŠaV na Slovensku a vyzvali vládu SR, aby plnila svoje Programové vyhlásenie v oblasti školstva a postupnými krokmi zabezpečila potrebný rozvoj školského systému.

Do roka ado dňa – po parlamentných voľbách a zmene vlády sa naše požiadavky nezmenili a jednodňový výstražný štrajk pripravovaný OZ PŠaV na Slovensku na 13. septembra 2012, chce okrem požiadaviek z minulého roku, vyjadriť protest proti predloženému návrhu rozpočtu SR na roky 2013 – 2015 v rezorte školstva, ktorý je v rozpore s oprávnenými požiadavkami päťdesiattisícovej členskej základne OZ PŠaV na Slovensku.

Rezort školstva je na chvoste záujmu spoločnosti a jeho zamestnanci nedosahujú primerané mzdové ohodnotenie, ktoré im právom patrí. Preto hovoríme zásadné NIE a vyjadrujeme svoju nespokojnosť. Ak máme zabezpečiť vzdelanie pre desaťtisíce detí, žiakov a študentov, musíme pracovať v podmienkach a za plácu, ktorá tomu prináleží.

Nechceme to, čo nám nepatrí – žiadame iba to, čo si zaslúžime. Nástupný plat vysokoškolsky vzdelaného učiteľa a odborného zamestnanca je hanbou spoločnosti, ktorá sa má postaviť kríze a čeliť jej následkom. Nepedagogickí zamestnanci nášho rezortu sú svojimi platmi na prahu chudoby.

Oprávnene žiadame zmenu, ktorá posunie rezort školstva do zorného uhla záujmu politikov. Iba vzdelávaním a získavaním kvalifikácie sa dokážeme posunúť dopredu a neuberať sa cestou nezodpovedných. Na to potrebujeme zaplatených a spokojných zamestnancov. Nestaviame sa proti zmenám, chceme upozorniť na fakty, ktoré sú prehliadané a podceňované.

[size=14][color=#cc0000]­Preto hovoríme NIE:[/color][/si­ze] [list]návrhu štátneho rozpočtu SR v kapitole školstva[/list] [list]nedosta­točnému mzdovému ohodnoteniu zamestnancov[/list] [list]škrtaniu výdavkov v rezorte, ktorý pomáha spoločnosť vyviesť z krízy[/list]

Na základe hore uvedených skutočností máme za preukázané, že v prípade pripravovaného štrajku ide o zákonný štrajk, ktorý je uplatnením ústavného práva na štrajk v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.

[size=14][color=#cc0000]­Žiadame:[/color][/si­ze] [list]posilniť štátny rozpočet SR na roky 2013 – 2015 v kapitole školstva a systémovo zvyšovať výšku finančných zdrojov na školstvo tak, aby podiel z HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ[/list] [list]zvýšiť mzdové ohodnotenie pedagogických, nepedagogických a odborných zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov[/list] [list]upraviť systém odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy pedagogických a odborných zamestnancov boli na úrovni 1,2 až 2,0 – násobku priemerného platu v národnom hospodárstve[/list]

Poprad24/ozpsav.sk Foto: Pavol Krupka, Peter Handzuš Video: Peter Handzuš

Zábery zo štrajku: Učitelia nahlas povedali svoje nie!
1
Galéria
StrajkUcitelovPP
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM