Martin Sýkora Rôzne

Začali stavať Tatranský ľadový dóm: Na prvú lyžovačku sa stále čaká

Najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách - Tatranský ľadový dóm oficiálne sprístupnia širokej verejnosti 8. decembra, na jeho výstavbe sa už pracuje.

Ilustračný obrázok k článku Začali stavať Tatranský ľadový dóm: Na prvú lyžovačku sa stále čaká
Zdroj: TASR

Špeciálne chladenie pod kupolou na Hrebienku v súčasnosti ukrýva 190 ton ľadu v 1440 ľadových blokoch. O precízne detaily pri tvorbe ľadového chrámu na tému Sagrada Familia – Gaudí sa postará Adam Bakoš s tímom slovenských, českých a španielskych sochárov.

Bazilika naberie na veľkosti

Bazilika patrí k top atrakciám zimnej sezóny v regióne. Tento rok bude oproti minulému opäť väčšia, pričom na jej stavbu sa použije o 100 ton viac ľadu ako vlani. „Ľadové bloky sme dovážali z rôznych miest Európy, z Británie, Nórska, Česka, ale aj Poľska. Novinkou v tomto roku bude väčší chrám ľadovej baziliky, ktorý sa presunie z pôvodnej 18-metrovej kupoly do kupoly o priemere 25 metrov,“ priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová.

Ľadový dóm na Hrebienku
42
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Staviteľom po tretí krát Bakoš

Hlavným staviteľom diela je sochár Adam Bakoš, ktorý sa tejto pozície zhostil už po tretí raz, naposledy predminulý rok. Originálne majstrovské ľadové dielo bude doplnené umeleckými výplňami, ktorých autorom je Achilleas Sdoukos, sklár a dizajnér so slovensko-gréckym pôvodom. „Umelecký život orientuje na tvorivé hľadanie v magickom materiáli, ktorým je sklo. Už po druhý raz vytvára do ľadového dómu unikátne umelecké diela. Stvárnil ich do ôsmich rozetových okien spracovaných technikou líhaného skla v kombinácii s drahými kovmi a sklárskymi pigmentmi,“ uviedla Littvová s tým, že štyri budú znázorňovať sakrálne motívy a symboly Tatier a ďalšie štyri ročné obdobia.

Naplánované už štyri svadby

Tento priestor s nevšednou atmosférou chcú opäť využiť na organizáciu svadieb či zásnub, už teraz sú naplánované štyri svadby. Tatranci veria, že aj po roku toto dielo pritiahne do regiónu množstvo hostí. Vlani ich bolo niekoľko desiatok tisíc. „Tatranský ľadový dóm bude otvorený denne od 9. do 16.30 h, pričom počas hlavnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené. Vstup do ľadovej baziliky je pre návštevníkov bezplatný. Okrem toho tu počas zimy pripravujeme pravidelne každú nedeľu o 15.30 h koncerty a hudobné vystúpenia,“ doplnila Littvová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM