Peter Handzuš Rôzne

Záchranári bilancovali. Cez sviatky zasahovali 241-krát

Prírodného snehu v posledných rokoch ubúda a nedostatok v lyžiarskych strediskách nahrádza technické zasnežovanie. V horských oblastiach boli zlé podmienky na športové aktivity. Skialpinisti sa do voľného terénu veľmi nedostali. Dobré podmienky na lezenie ľadov boli len v niektorých oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári bilancovali. Cez sviatky zasahovali 241-krát
Zdroj: Dnes24.sk

Od 22.12.2012 do 6.1.2013 zasahovali horskí záchranári v 241 prípadoch vo všetkých oblastiach zásahového územia HZS. Najviac úrazov bolo v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry, kde záchranári počas šestnástich dní ošetrili 112 návštevníkov lyžiarskeho strediska.

Podľa národností ošetrili najviac Slovákov a následne Poliakov, Rusov, Ukrajincov, Čechov, Nemcov, Litovcov, Maďarov a iných.

Na technickom snehu treba pri lyžovaní mať viac skúseností, nepreceňovať vlastné schopnosti. Pre nedostatok prírodného snehu sú zjazdové trate oveľa užšie a preto treba dávať väčší pozor na ostatných lyžiarov.

Jednému horolezcovi už nevedeli pomôcť

Záchranári zasahovali s pomocou leteckej techniky v štyroch prípadoch vo Vysokých a Západných Tatrách, keď pomáhali horolezcom, turistom a lyžiarom. V horolezeckom teréne zasahovali hneď začiatkom vianočných prázdnin pri tragickom páde slovenského horolezca v stene Malého Kežmarského štítu a neskôr rovnako na Malom Kežmarskom štíte, keď pomáhali Litovskému horolezcovi.

Predposledný deň roku 2012 pomáhali záchranári pri páde slovenského horolezca v stene Štrbského Soliska smerom do Mlynickej doliny a na Silvestra zasahovali na pilieri Štrbského Soliska, kde uviazli dvaja slovenskí turisti.

Dňa 5.1.2012 vydalo stredisko lavínovej prevencie HZS výstrahu 3. stupňa lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice pre Vysoké a Západné Tatry. V poobedňajších hodinách dňa 5.1.2013 zasypala lavína skupinu turistov v Malej studenej doline, idúcich popod Jazernú stenu. Turisti mali veľké šťastie, že vyviazli bez vážnejších poranení.

Foto: hzs.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM