Peter Handzuš Rôzne

Záchranári opäť v nasadení

HZS pomáhala dvom turistom, upozorňuje na sneh vo vysokohorskom prostredí

Príslušníci Horskej záchrannej služby pomáhali v piatok popoludní a večer dvom turistom. Z HZS informovali, že v prvom prípade najprv požiadal o pomoc český turista, ktorý uviazol v snehu, keď schádzal z Téryho chaty do Priečneho sedla vo Vysokých Tatrách.
Čech sa nemohol pohnúť a bál sa ďalej pokračovať. Horskí záchranári vyrazili na miesto, no postihnutý už za pomoci chatára a jeho pomocníka schádzal dole. Na mieste stretnutia si ho záchranári prebrali a ďalej ho odprevadili bezpečne na chatu.
Druhý prípad riešili záchranári z Nízkych Tatier, pomoc potreboval 47-ročný turista, ktorý si pri páde zlomil nohu v bahnitom teréne. Muž schádzal z Ráztockej hole aj so svojím bratom, ten sa ho snažil niesť asi 1,5 kilometra. Horskí záchranári sa vydali na miesto, zraneného turistu našli mierne podchladeného. Podali mu teplé tekutiny, končatinu zafixovali a dopravili ho k hlavnej ceste. Tam ho už prevzala posádka Rýchlej zdravotnej pomoci.
HZS upozorňuje, že podmienky na turistiku vo vysokohorskom prostredí počas víkendu nie sú priaznivé. Vo výške 2000 metrov nad morom sa nachádza súvislá vrstva snehu, ktorá znemožňuje výstup do vysokohorských sediel a na jednotlivé štíty. HZS skôr odporúča túry v nižšie položených lokalitách, zdôrazňuje však, že počasie v Tatrách je už chladné, treba dbať na teplé oblečenie a dobrú výstroj a výzbroj.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM