Martin Sýkora Správy

Záchranári v akcii: Pošmyknutia, zlomeniny, zásahy a vrtuľník

Streda opäť potvrdila, že nepripravenosť a podcenenie teréne sa nevypláca. Horská záchranná služba pomáhala, kde sa dalo.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári v akcii: Pošmyknutia, zlomeniny, zásahy a vrtuľník
Zdroj: Dnes24.sk

Pád na reťaziach a následná zlomenina. Jednoduchý a často opakovaný scenár, ktorý väčšinou končí v nemocnici. Presne takto to bolo aj v stredu.

„Krátko pred poludním bol na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS) 18300 nahlásený pád turistky na reťaziach v oblasti Baníkovskej ihly v Západných Tatrách. 50-ročná slovenská turistka pri páde utrpela zlomeninu členka. Vzhľadom na časovú dostupnosť bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS),“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu. Postihnutá bola po ošetrení letecky transportovaná do nemocnice.

V popoludňajších hodinách v ten istý deň požiadala záchranárov o pomoc česká turistka, ktorá sa pri schádzaní zo Sedielka smerom do Malej Studenej doliny pošmykla na snehovom poli. „Počas pádu našťastie neutrpela žiadne zranenia, no bála sa ďalej pokračovať v túre a uviazla na snehovom poli. Na pomoc jej odišiel dobrovoľný záchranár HZS, ktorý sa nachádzal na Téryho chate spolu so zamestnancom chaty a pomohli jej pri zostupe nebezpečným terénom,“ pokračovali horskí záchranári.

Horskí záchranári stále upozorňujú a varujú návštevníkov hôr, aby rešpektovali rady a inštrukcie. No niekedy akoby hrach na stenu hádzali. „Touto cestou chceme opätovne upozorniť turistov, že vo vyšších polohách od nadmorskej výšky cca 1800 m.n.m. a vo vysokohorských sedlách sa ešte nachádzajú zvyšky snehu, na ktorom hrozí riziko pošmyknutia. Odporúčame preto všetkým turistom, aby sa na týchto miestach pohybovali so zvýšenou opatrnosťou a mali so sebou minimálne turistické paličky a pri prechode sedlami aj mačky a čakan,“ upozorňujú horskí záchranári.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM