Peter Handzuš Krimi

Záchranári v noci pomáhali slovenskému horolezeckému páru

Niekoľko hodín trvala záchranná akcia príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách, ktorí v súčinnosti s posádkou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby – ATE (VZZS) pomáhali slovenskému horolezeckému páru.

HZS dnes na svojej webovej stránke informovala, že žiadosť o pomoc prijalo operačné stredisko v nedeľu (10.10.) podvečer. Muž a žena podcenili výstrahy HZS, na horolezeckú túru nastúpili neskoro, uviazli v oblasti Čierneho štítu a pre tmu a zľadovatený terén sa nevedeli vrátiť.
Do akcie bol v nedeľu nasadený vrtuľník VZZS, ktorý letel s príslušníkmi HZS na Čierny štít, pre zlú viditeľnosť ich však musel vysadiť až na Zelenom plese, odkiaľ sa záchranári k uviaznutým vydali pešo. Po príchode na miesto v nočných hodinách horolezcov zateplili a následne s mužom, ktorý bol v lepšom zdravotnom stave, jeden záchranár zostúpil na chatu pri Zelenom plese.
S postihnutou ostali do rána bivakovať v teréne ďalší dvaja záchranári. V skorých ranných hodinách bola do akcie opäť nasadená popradská posádka VZZS, ktorá vzala záchranárov a pacientku na palubu. Ako dnes informovala TASR hovorkyňa VZZS Sylvia Galajda, 29-ročnú ženu, ktorá bola mierne podchladená a dehydratovaná, transportovali vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM