Peter Handzuš Rôzne

Záchranári v permanencii: Pomáhali v Slovenskom raji aj v Spišskej Magure

V stredu 19.07.2017 popoludní zasahovali záchranári v Slovenskom raji, večer pomáhali cykloturistom, ktorí blúdili v Spišskej Magure.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári v permanencii: Pomáhali v Slovenskom raji aj v Spišskej Magure
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V stredu popoludní boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 42-ročnú českú turistku, ktorá si pádom na rebríku v Suchej Belej, v oblasti Misových vodopádov, spôsobila tržné poranenie predkolenia. Záchranári oblastného strediska HZS v Slovenskom raji jej na mieste poskytli predlekársku starostlivosť a následne na nosidlách Kong transportovali na Podlesok, odkiaľ už pokračovala v sprievode rodinného príslušníka vlastným motorovým vozidlom do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Krátko po ukončení tejto záchrannej akcie bol na Operačné stredisko tiesňového volania HZS nahlásený úraz 12-ročného dievčaťa slovenskej národnosti, ktoré sa nachádzalo v oblasti Havranej skaly a počas túry si spôsobilo úraz členka. Záchranári HZS zranenej po vyšetrení končatinu zafixovali a následne ju na nosidlách Kong transportovali k terénnemu automobilu HZS a previezli na Dedinky, odkiaľ na žiadosť rodičov pokračovala v ich sprievode do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Vo večerných hodinách boli dobrovoľní horskí záchranári HZS v Spišskej Starej Vsi kontaktovaní majiteľom jedného z miestnych penziónov s tým, že jeho hostia, dvaja cykloturisti – Francúz a Slovenka, blúdia niekde na hlavnom hrebeni Spišskej Magury a nevedia sa dostať do Osturne. Záchranári sa s nimi telefonicky spojili a navigovali ich do doliny smerom do Osturne. Po dohode so službukonajúcimi záchranármi HZS v Pieninách im vyrazili záchranným terénnym vozidlom na pomoc. Dezorientovaných a vyčerpaných cyklistov po vypátraní transportovali do Spišskej Starej Vsi, kde mali zabezpečené ubytovanie.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM