Peter Handzuš Kultúra

Začiatok sezóny na hrade Ľubovňa: Šerm a sokoliari

Už túto sobotu 28. apríla sa otvoria hradné brány Ľubovnianskeho hradu pre verejnosť. Letnú sezónu odštartuje dramatizácia historickej udalosti z roku 1412, Stretnutie kráľov na hrade Ľubovňa. Prestavenie bude spojené s vystúpeniami Skupiny historick

Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea informovala, že kultúrny a historický program sa začne o 11. hodine. „Vystúpenia šermiarov budú aj o 13., 15. hodine a tiež o 16.30 h. V hradnej kaplnke sv. Michala Archanjela sa bude o 14. hodine konať rímskokatolícka svätá omša, v rámci ktorej sa uskutoční aj slávnostné požehnanie reštaurovaného hlavného oltára v hradnej kaplnke, ktoré finančne podporila Taipejská reprezentačná kancelária v Bratislave,“ doplnila Barlíková. V kaplnke sa okrem toho uskutoční aj prezentácia sakrálneho umenia Vojaci od božieho hrobu, ktorá sa realizovala za pomoci dotačného programu Ministerstva kultúry SR.

Program obohatí o 15. hodine aj Mierové stretnutie kráľov, keďže hrad Ľubovňa si v tomto roku pripomína 600 rokov od stretnutia kráľov na hrade i od začiatku tzv. Spišského zálohu. „O hodinu neskôr sa uskutoční vernisáž výstavy Soľ nad zlato – cesta soli z Bochne na hrad Ľubovňa, ktorú organizujeme v spolupráci s Múzeom Im. Stanislava Fischera v Bochni a Soľnou baňou v Bochni,“ dodala Barlíková.

Počas nadchádzajúcej letnej sezóny sa môžu návštevníci hradu tešiť na množstvo sprievodných podujatí. Okrem iného sú to už tradičné vystúpenia Sokoliarov sv. Bavona, Noc múzeí, v rámci ktorej sprístupnia expozíciu obnoveného renesančného paláca a v novembri vydá Slovenská pošta poštovú známku s podobizňou Ľubovnianskeho hra­du.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM