Peter Handzuš Rôzne

Začína ďalší ročník smskovej zbierky pre ľudí so svalovou dystrofiou

Organizácia muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR dnes začína ďalší ročník darcovskej smskovej zbierky, z ktorej vyzbierané financie pôjdu na konto verejnej zbierky Deň belasého motýľa. Zbierka potrvá do 31. júna 2011.

„Darcovskú sms treba posielať v tvare DMS MOTYL na číslo 877. Cena Darcovskej SMS správy je 1 euro,“ informoval Jozef Blažek z OMD v SR.
V poradí 11. ročník Dňa belasého motýľa pripravuje organizácia na 10. júna tohto roka ako osvetu o ochorení svalová dystrofia. Sprievodnou akciou tejto kampane je benefičný Koncert belasého motýľa, ktorý sa uskutoční 7. júna v Bratislave. V doterajšej desaťročnej histórii tohto podujatia sa z celkovej vyzbieranej sumy pomohlo viac ako 240-krát s celkovou sumou vyše 150.000 eur.
„Výťažok z tejto verejnej zbierky sa používa na kúpu alebo doplatenie takých pomôcok pre ľudí so svalovou dystrofiou, ktoré štát nehradí vôbec alebo iba sčasti,“ vysvetlil Blažek. Ide napríklad o zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, dýchacie prístroje, oxygenátory, ambuvaky, odsávačky hlienov a iné špecifické pomôcky.
Svalová dystrofia je ochorenie svalov, ktoré spôsobuje ich postupné oslabovanie a ochabovanie. Ochorenie je v prevažnej miere progresívne, postupne sa zhoršuje a vedie k odkázanosti na mechanický alebo elektrický vozík. Ľudia s týmto ochorením majú ťažkosti so samostatným pohybom, niektoré druhy dystrofií sú veľmi závažné a vedú k nutnosti používať dýchacie prístroje.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM