Peter Handzuš Rôzne

Zajtra je Svetový deň tuberkulózy

Cieľom Svetového dňa tuberkulózy, pripadajúceho na 24. marca, je spoznať najnovší stav epidémie tuberkulózy vo svete a zoznámiť sa s úsilím, ktoré vyvíjajú odborníci na jej odstránenie. Tento deň je spomienkou na dátum, keď v roku 1882 nemecký lekár

Počas Svetového dňa tuberkulózy v roku 2011 vstupuje Partnerstvo Stop tuberkulóze (The Stop TB Partnership) do druhého roku dvojročnej kampane, ktorej cieľom je vyvolať záujem o výskum TBC a o poskytovanie starostlivosti pacientom s touto chorobou.

Kampaň v roku 2011 sa orientuje na celkom nový pohľad v oblasti liečby TBC – každý nový krok má byť zároveň krokom k odstraňovaniu tohto ochorenia. Kampaň roku 2011 sa inšpiruje cieľmi svetového plánu STOP tuberkulóze na roky 2011–2015: Zmeniť boj s TBC tak, aby sa dospelo k jej odstráneniu. V októbri 2010 ho spustilo Partnerstvo Stop tuberkulóze.

Partnerstvo Stop tuberkulóze, sieť organizácií a krajín usilujúcich sa o odstraňovanie TBC, organizuje 24. marca podujatia, na ktorých „chce ukázať rozsah epidémie a predstaviť preventívne a terapeutické prostriedky v boji proti tejto chorobe“.

Európske stredisko na prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme spolu s odborníkmi Regionálnej úradovne WHO v najnovšej správe o tuberkulóze v Európe za rok 2009 uviedlo, že za minulé desaťročie zaznamenali približne 40.000 prípadov TBC v detskej populácii, z toho 3300 prípadov diagnostikovali v roku 2009.

Epidémia TBC vo svete sa v roku 2005 stabilizovala, čo bolo prvýkrát od roku 1993, keď WHO vyhlásila TBC za naliehavú problematiku verejného zdravotníctva. Odborníci WHO konštatovali, že ak sa nepodarí zlepšiť zdravotnú starostlivosť, potom v rokoch 2000–20 sa TBC, jednou z najstarších chorôb, infikuje miliarda ľudí, z nich asi 200 miliónov ochorie a 35 miliónov jej údajne podľahne.

Špecialisti upozorňujú, že na TBC stále zomiera viac ľudí než na iné infekčné choroby. Zdôrazňujú, že neadekvátne liečený a neizolovaný pacient nakazí ročne 10–15 osôb. Výskyt chorobnosti na TBC súvisí najmä s oslabením pozornosti verejnosti voči tejto chorobe, pandémiou AIDS, narkomániou, nekontrolovanou migráciou obyvateľstva i zlou sociálno-ekonomickou situáciou v niektorých štátoch.

Treba konštatovať, že pri odstraňovaní chorobnosti na TBC lekári narážajú stále na mnohé prekážky. Medzi ne patrí nerovnosť v prístupe k diagnostikovaniu a liečbe v niektorých krajinách. Medzi ďalšie prekážky v terapii TBC patrí infikovanie vírusom HIV a prepuknutie AIDS. Osoby s HIV/AIDS zomierajú veľmi často práve na TBC.

Ďalšou závažnou prekážkou liečby TBC je šírenie vysokorezistentných bacilov. K problémom sa zaraďuje aj nedostatočné financovanie anti-TBC programov, nedostatočná infraštruktúra, nedostatočný počet laboratórií, miestami ich nízka vybavenosť i kritická absencia kvalifikovaného zdravotníckeho personálu v niektorých oblastiach sveta.

Za objavenie bacila vyvolávajúceho tuberkulózu svet vďačí nemeckému lekárovi Robertovi Kochovi (1843–1910). V roku 1880 sa Koch stal členom Ríšskeho ministerstva zdravotníctva v Berlíne, čo znamenalo, že dostal lepšie pracovné priestory a podmienky. O dva roky neskôr, v roku 1882, objavil bacil tuberkulózy a aj spôsob jeho kultivácie. Za svoju vedeckú prácu získal v roku 1905 Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM