Monika Vengrínová Kultúra

Zamagurské folklórne slávnosti: Tento rok aj s rómskymi tancami, Heľeninými očami či českými Beatlesákmi

Po 39.krát sa v prírodnom amfiteátri Červeného Kláštora budú konať Zamagurské folklórne slávnosti. Tie si za skoro štyri desaťročia získali zvuk a lesk a stali sa nadregionálnym festivalom s pravidelnou medzinárodnou účasťou. Na čo všetko sa môžeme tešiť tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Zamagurské folklórne slávnosti: Tento rok aj s rómskymi tancami, Heľeninými očami či českými Beatlesákmi
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný 39. ročník ZFS aj napriek tomu, že bude trvať len dva dni, a to od 20. do 21.júna, obsahuje vysokú kvalitu z folklórnej oblasti Slovenska. 10 rokov realizovaný piatkový večerný program na ZFS sa presunul na sobotu večer a opäť organizátori stavili na modernejší štýl.

Oficiálny program začína v sobotu o 10.00 hod. tradičnými remeslami v areáli amfiteátra Červeného Kláštora s novinkou – výučbou rómskych tancov pre širokú verejnosť. Program pokračuje tradičným splavom hostí a účinkujúcich a otváracím programom, v ktorom je niekoľko „TOP“ FS – FS Vrchovina zo Starej Ľubovne, FS Šarišan z Prešova, hostí z Poľska a Litvy a aj profesionálne rómske tanečné divadlo Romathan z Košíc.

„Organizátori vždy vytvárajú priestor na prezentáciu domácich kolektívov, FS Maguranka zo Spišskej Starej Vsi pripravuje v sobotu otvorenie festivalu a privítanku na splave. V sobotu večer si môžu diváci zaspievať so svojsky sa prezentovanou prešovskou hudobnou skupinou Heľenine oči a po nich z Prahy ku Dunajcu pricestujú a ĺa Beatles – hudobná skupina Brouci,“ prezradila ťaháky festivalu Zuzana Nováková z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

V nedeľu sa diváci môžu zúčastniť rannej svätej omše, pozrieť okrem remeselných trhov aj štylizovaný program zamagurských súborov, predstavia sa kolektívy z Osturne, Malej Frankovej, Spišských Hanušoviec a zo Spišskej Starej Vsi. Jednou z noviniek je už z minulého roka osvedčený workshop Zamagurských tancov pre širokú verejnosť s lektorom z televíznej Kapury so známym  Vladom Michalkom a „TOP“ ĽH Muzička z Bratislavy, ktorá sa predstaví aj v záverečnom programe spoločne s „TOP“ FS Zemplín z Michaloviec a FS Železiarom z Košíc. Hosťom programu je poľský súbor Kyczera z Legnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM