Tlačové správy

Zaostrite na svoje nohy: Vyšetrenie ZDARMA aj v našom meste

Až 80% Slovákov pociťuje problémy so svojimi nohami. Chronické ochorenie žíl je vážnym estetickým, ale hlavne zdravotným problémom. Už onedlho aj do nášho mesta zavíta pojazdná ambulancia, kde sa môžete dať vyšetriť najnovšou metódou!

Ilustračný obrázok k článku Zaostrite na svoje nohy: Vyšetrenie ZDARMA aj v našom meste
Zdroj: PR

Chronické ochorenie žíl (ďalej len CHŽO) môže pochytiť každého z nás. začína to opuchnutými nohami, svrbením pokožky, kŕčmi či bolesťou a ak tieto príznaky podceníte, môžete si zarobiť na poriadny malér. Prevencia a liečba výrazne pomáhajú eliminovať ochorenie a spomaliť jeho vývoj.

Aj preto vyštartuje od mája do začiatku júla tohto roka, po 46 slovenských mestách, pojazdná ambulancia so všeobecným lekárom a angiológom, ktorí budú pripravení poradiť, vyšetriť, diagnostikovať a odporučiť správnu liečbu, každému, kto si nechá vyšetriť zdravie svojich nôh.

Čo je chronické žilové ochorenie

Chronické žilové ochorenie je zápalové ochorenie žíl, ktoré sa bez správnej liečby zhoršuje a postupuje do vyšších závažných štádií. Prvé štádiá ochorenia sa objavujú asi u 20 % Slovákov a sú navonok neviditeľné. „I napriek tomu, že je snaha ochorenie viac medializovať, až 82 % ľudí tieto príznaky ignoruje, podceňuje a považuje ich za normálne. Dokonca sa objavil nárast počtu mladých ľudí žilovými problémami,“ hovorí angiologička Viera Štvrtinová.

Zdroj: PR

Dedičstvo vs. zlé návyky

Pri vzniku ochorenia zohráva svoju úlohu dedičnosť, a to významnejšie zo strany matky, kde je pravdepodobnosť až 65 %, že dieťa môže získať CHŽO. „Avšak veľký význam majú najmä zaužívané zlozvyky doma, v rodine. Nesprávna životospráva, málo pohybu, sedavý spôsob života, nevyhovujúca strava vedúca k zápche,“ spresňuje príčiny CHŽO angiologička a dodáva: „Zlozvyky sú pravdepodobne dôležitejším faktorom ako dedičnosť, pretože vplývajú nielen na vznik CHŽO, ale predovšetkým na jeho vývoj do vyšších štádií.“

Niektoré rizikové faktory sa nedajú ovplyvniť

Čím skôr, tým lepšie. „Neexistuje správny vek alebo obdobie, kedy je vhodné prísť na preventívne či diagnostické vyšetrenie,“ vysvetľuje zodpovedný prístup Slovákov k CHŽO všeobecná lekárka Diana Ganajová: „Ak chodí pacient pravidelne na preventívne prehliadky k svojmu praktickému lekárovi, ten vie v rámci nej zhodnotiť celkový stav pacienta, vrátane rodinnej, pracovnej anamnézy a rizikových faktorov. V prípade akéhokoľvek štádia CHŽO všeobecný lekár odporučí liečbu a návštevu odborníka, s ktorým spoločne stanovia komplexný a účinný liečebný postup, ako aj odporúčania na zmenu životného štýlu.“

NEOVPLYVNITEĽNÉ FAKTORY CHŽO:

  • dedičná predispozícia, vek, pohlavie, vyššia výška, tehotenstvo, prekonaná žilová trombóza.

OVPLYVNITEĽNÉ FAKTORY CHŽO:

  • sedavý spôsob života, dlhá práca v stoji, nesprávne sedenie, nedostatok pohybu, nedostatok vlákniny, častá zápcha, nadváha, obezita, fajčenie, užívanie antikoncepcie, dvíhanie ťažkých bremien, …
Zdroj: PR

VeinViewer – najnovšia metóda na Slovensku

Nedávno u nás predstavili VeinViewer – najnovšiu metódu vizualizácie žíl prostredníctvom infrakamery, ktorá premieta žilový systém v reálnom čase priamo na kožu. „Identifikuje žilu ktorá spôsobuje rozvetvené metličky a umožní nám cielene ju ošetriť. Žily predstavujúce kozmetický problém sa dajú najefektívnejšie riešiť synergiou lasera, sklerotizácie a pôsobením chladu. Vďaka chladeniu je žila zúžená a samotný zákrok nebolestivý. Do vizualizovanej prívodnej žily sa ľahko vpichuje sklerotizačný roztok a na záver sa zasiahne laserom špeciálnej vlnovej dĺžky,“ spresňuje princíp metódy Cryo-Laser-Sclerotherapy cievny chirurg Štefan Munka: „Je to efektívna a bezpečná metóda odstraňovania žiliek bez nežiadúcich reakcií a nutnosti nosenia kompresívnych pančúch.“

Pojazdná ambulancia priamo do vášho mesta

Príďte si dať vyšetriť zdravie vašich nôh.
V mesiacoch máj až júl sa môže dať každý preventívne, alebo ak pociťuje príznaky chronického žilového ochorenia, vyšetriť odborníkmi v pojazdnej ambulancii, ktorá zavíta do 46 slovenských mi­est.

Všeobecný lekár a angiológ budú počas tour pripravení, v čase od 9.00 do 18.00 hod. poradiť, vyšetriť, diagnostikovať a odporučiť správnu liečbu. Zaostrite preto na svoje nohy. Starajte sa o seba a nechajte sa vyšetriť.

Viac informácií o chronickom žilovom ochorení, ako aj presné termíny a mestá, do ktorých príde pojazdná ambulancia (autobus), nájdete na www.opuchnutenohy.sk.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM