Martin Sýkora Samospráva

Zápis do materských škôl: Popradské deti majú miesto v mestských škôlkach isté

Istota je guľomet. V najbližšom školskom roku budú mať popradské deti garantované miesto v mestských materských školách pravdepodobne už od veku 2,5 roka.

Ilustračný obrázok k článku Zápis do materských škôl: Popradské deti majú miesto v mestských škôlkach isté
Zdroj: TASR

Presná hranica veku, kedy bude mesto garantovať miesto v škôlke, sa dozvieme po zápise, ktorý začína práve v týchto dňoch. Kľúčom k jestvujúcemu stavu v oblasti dostupnosti materských škôl je dlhodobo systémový prístup.

V súčasnosti v škôlkach skoro 1500 detí

„Sledovali sme dlhodobo demografiu, nevyraďovali sme bezhlavo MŠ a umožnili sme vytvárať zdravé konkurenčné prostredie aj vznikom neštátnych MŠ, rozširovali sme kapacity efektívnejším využívaním existujúcich priestorov a malými, finančne nenáročnými úpravami,“ vysvetľuje vedúca odboru školstva MsÚ v Poprade Edita Pilárová.

V materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Poprad je v súčasnosti v 63 triedach spolu 1455 detí, v súkromných materských školách je ďalších 214 detí. Mestské školy sú napĺňané v rámci legislatívy tak, aby v rámci možností bolo možné vyhovieť rodinám, ktoré sa napríklad v priebehu roka prisťahujú.

„Mať garantované miesto v škôlke zatiaľ nie je na Slovensku samozrejmosť a už vôbec nie od takého nízkeho veku. Preto sme radi, že Poprad môže rodičom túto možnosť ponúknuť ako jeden z dôkazov kvality života v našom meste,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Komfortná možnosť garancie miesta v škôlke pre všetky popradské deti od 2,5 roka má svoje limity pri výnimočných skokoch populačnej krivky. Príkladom je situácia spred 4 rokov.

„Na stabilnej populačnej krivke niekedy vyskočí prudký nárast pôrodnosti. Vtedy sme 2 roky po sebe nemohli prijať všetky deti od 2,5 roka, prijímali sme všetky deti od 3 rokov. Následne sa však pôrodnosť vrátila na dlhodobo stabilné hodnoty a situácia sa vrátila do normálu. Keďže najbližšie roky podľa počtu už narodených detí nie sú očakávané podobné výkyvy, kapacita bude naďalej postačujúca,“ doplnila Pilárová

Zdroj: TASR

Do roku 2020 istota miesta v škôlke

Mesto sa snaží jestvujúce prostredie materských škôl postupne zveľaďovať a modernizovať tak, aby dokázalo deťom vytvoriť čo najlepšie prostredie. Aktuálne v tomto smere rieši materské školy na Podtatranskej a na Tranovského ulici. Prístavbami chce zlepšiť podmienky predovšetkým v oblasti učební a malých telocviční.

Malú časť detí v popradských materských školách tvoria aj deti z okolitých obcí. Najčastejšie ide o prípady, kedy sa rodiny odsťahovali z Popradu už po tom, ako deti nastúpili do MŠ. Podľa verejne dostupných informácií sa do verejných materských škôl na Slovensku nedostalo naposledy približne trinásťtisíc detí. Zámerom štátu je zabezpečiť, aby od roku 2020 mali deti od 4 rokov v materských školách garantované miesto.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM