Martin Sýkora Samospráva

Zasadanie popradských poslancov skončilo skôr ako vôbec stihlo začať!

Neplánované zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade, ktoré malo byť dnes, sa neuskutočnilo. Poslanci neodsúhlasili program rokovania.

Ilustračný obrázok k článku Zasadanie popradských poslancov skončilo skôr ako vôbec stihlo začať!
Foto: Peter Handzuš

Krátke trvanie, jasný postoj

Rokovanie popradského mestského zastupiteľstva (MsZ) malo začať o deviatej hodine, nakoniec ho však primátor Jozef Švagerko presunul o pol hodinu, keďže prázdne poslanecké lavice hovorili jasnou rečou – intenzívne sa rokovalo. Po pol hodine poslanci MsZ nadpolovičnou väčšinou neschválili návrh na program rokovanie, predložený mestskou radou, rovnako neprešiel ani návrh poslanca Pavla Gašpera.

„Jedna skupina poslancov odmieta rozhodovať o majetkových a koncepčných záležitostiach mesta do jasného vyjadrenia primátora o jeho zotrvaní vo funkcii. Keďže je potrebné zabezpečiť chod mesta, navrhol som, aby sa dnešné zastupiteľstvo zaoberalo aspoň najbežnejšími záležitosťami, medzi ktoré počítam športovanie detí a mládeže. Žiaľ, odmietnutím aj tohto návrhu boli vohnané naše deti a mládež do situácie, kedy by mali trénovať v našich zariadeniach načierno alebo vôbec,“ povedal Gašper.

Zdroj: YouTube.com

„Pčolovci“ trvajú na odstúpení Švagerka, ostatní sa bránia

Klub nezávislých poslancov na čele s poslancom Štefan Pčolom naďalej trvá na tom, aby sa primátor Popradu Jozef Švagerko vzdal svojej funkcie.

„V posledných týždňoch sme boli svedkami vyhlásení, ktoré žiadali odstúpenie primátora, lebo pochybil,“ povedala poslankyňa Beáta Sichrovská.

Podľa jej slov skupina nezávislých poslancov okolo poslanca Štefana Pčolu takýmto spôsobom paralyzuje chod mestského zastupiteľstva a činnosť mesta. „Chceme vám osviežiť pamäť, že ste pred dva a pol rokom skladali sľub ako poslanci, ktorých volili a dali im dôveru občania. Poslanci sú tu preto, aby sa starali o to, aby mesto napredovalo. Nie sme tu na to, aby sme brzdili rozvoj mesta a blokovali jeho chod. Chceme vám zdôrazniť, že sme boli zvolení v prvom rade pre občanov, pre mesto a nie pre primátora,“ doplnila Sichrovská. Podľa viceprimátora Igora Wzoša by sa poslanci mali vrátiť do rokovacích lavíc, pretože odsunutím bodov nastavajú časové posuny a môže sa oneskoriť napríklad aj plánovaná bytová výstavba. „Aj krúžky, ktoré bežia v školách, sú na čierno. Je to protiprávny stav a poslanci to nechcú riešiť. Je to vážny stav,“ povedal Wzoš.

„Zaregistrovali sme vyhlásenie druhého poslaneckého klubu, že nechceme dobro pre občanov. Práve naopak. Odpoviem otázkou: My sme zapríčinili situáciu, ktorá je? Preto sme na ostatnom MsZ vyzývali nielen primátora, ale aj ostatných poslancov, aby zaujali stanovisko. Nakoniec sme sa stretli 15 minút pred zasadaním zastupiteľstva. Navrhli sme, že za program neodhlasujeme a stretneme sa na neformálnom fóre, kde vyriešime túto situáciu,“ povedal Pčola.

Foto: Martin Sýkora

Ďalšie zasadanie do dvoch týždňov

Pčola zdôraznil, že nezávislí poslanci nie sú stotožnení s tým, že sa situácia ďalej v zastupiteľstve i vedení mesta nerieši.

„Chcú to zamiesť pod koberec a skutok sa nestal,“ konštatoval Pčola.

„Podľa mňa je náš postoj správny. Plne si uvedomujeme vážnosť situácie a že jednotlivé body programu, ktoré sa týkajú školstva, mládeže a športu, musia byť prerokované a zastupiteľstvo musí byť zvolané do 14 dní,“ doplnil.

Situácia vznikla po tom, čo Švagerka v stredu (16.8.) v popoludňajších hodinách zastavili pri miestnom cintoríne v smere na obec Veľký Slavkov. Pri kontrole bol podrobený dychovej skúške na alkohol, nameraná hodnota ukázala viac ako jedno promile. Popradský primátor je stíhaný na slobode. V prípade preukázania viny mu hrozí až ročné väzenie. Okrem toho môže Švagerko prísť aj o členstvo v Kresťanskode­mokratickom hnutí (KDH).

Zdroj: YouTube.com

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM