Tlačové správy

Zatepľujete strechu? Dbajte na správnu kombináciu materiálov

Kvalitná tepelná izolácia strechy si vyžaduje správny materiál a dostatočnú vrstvu tepelnej izolácie. Samotný izolačný materiál však musí byť doplnený ďalšími komponentmi, ktoré sú tiež veľmi dôležité. Pozrite sa, čo nesmie chýbať vašej streche pri zatepľovaní.

Ilustračný obrázok k článku Zatepľujete strechu? Dbajte na správnu kombináciu materiálov
Zdroj: Dnes24.sk

Každý použitý materiál má pri tepelnej ochrane strechy svoju úlohu a len spolu vytvárajú dokonalý celok – zatepľovací systém.

Harmónia materiálov

Výrobca izolačných materiálov predstavuje na trhu novinku – vzduchotesný izolačný systém LDS, ktorý obsahuje všetky doplnkové komponenty na kvalitné zateplenie strechy. Okrem šikmej strechy možno tento systém použiť aj pri drevených stavbách a drevených trámových stropoch. LDS systém tak zabezpečí vzduchotesnosť uvedených konštrukcií počas celej doby životnosti stavby. LDS systémové komponenty predstavujú: difúzne a parozábranové fólie, pásky učené na prelepenie resp. napojenie fólií na ostatné stavebné konštrukcie .

50-ročná testovaná životnosť

LDS systém predstavuje riešenie pre dlhotrvajúcu ochranu budov, pretože zabezpečuje dokonalú izoláciu strechy, je vzuchotesný a vytvára ideálnu súhru. Všetky jeho systémové komponenty sa podrobili skúške odolnosti materiálových spojení v autorizovaných skúšobniach a zároveň sa skúmala úroveň ich kvality. Výsledkom je požadovaná minimálna životnosť materiálov a vzájomných spojov 50 rokov, ktorá spĺňa náročné požiadavky európskych noriem.

Paru treba zadržať v interiéri

Nevyhnutnou súčasťou izolácie šikmých striech sú parozábranové fólie. Ako už napovedá ich názov, zabraňujú parám z interiéru, ktoré vznikajú varením, sprchovaním, či dýchaním obyvateľov, preniknúť do konštrukcie strechy. Ak je parozábrana správne nainštalovaná, nemôže dôjsť k zrážaniu pár vo vnútri strechy a tepelná izolácia tak môže bezchybne a dlhodobo izolovať.

Správny tesniaci pásik

Dokonalý zatepľovací systém šikmej strechy musí správne fungovať ako celok. Parozábranové fólie musia tesne a trvalo priľnúť k stene, veľmi citlivými miestami sú aj rohy, prechody a opracované hrany jednotlivých stavebných prvkov strechy. Toto všetko by mali zabezpečiť kvalitné materiály, ktoré by navyše nemali uvoľnovať do interiéru výpary rozpúšťadla ani zápach. Vhodnou voľbou je trvale elastickýa tesniaci LDS pásik, ktorý je možné z kotúča lepiť priamo na omietnuté murivo – bezpečne a rýchlo.

Strecha sa vetrá sama

Z vonkajšej, exteriérovej strany, musí zateplená strecha prepúšťať nadbytočnú vlhkosť do okolia. Na to slúži vrstva difúznej fólie, ktorá chráni tepelnú izoláciu pred prenikaním vody dovnútra a zároveň dokáže uvoľňovať vlhkosť smerom von. Ideálne sú špeciálne polypropylénové fólie s extrémne intenzívnou difúziou zo sortimentu KnaufInsulation pod názvom LDS 0.04.

Šikovné pásky

Pri rekonštrukcii strechy sa nájde mnoho miest a materiálov, ktoré treba vzduchotesne napojiť. Nachádzajú sa hlavne na okrajoch strešných okien, trámov, rôznych inštalácií, ale aj v miestach spojov jednotlivých vrstiev materiálov. LDS systém ponúka hneď niekoľko typov lepiacich pásiek, ktorými sa tieto časti konštrukcie dajú dokonale „ošetriť“. Jedná sa o LDS Soliplan a pásky na polyetylénovej báze LDS Solifit a Solitwin.

Teplo držte pod pokrievkou

Pre aplikáciu izolácie do šikmých striech, na stropy a do interiéru sú najvhodnejšie produkty zo sklenej minerálnej vlny, hlavne pre to, že sa vďaka svojej vláknitej štruktúre vynikajúco prispôsobujú nerovnostiam v strešnej konštrukcii a pružné minerálne vlákna dokonale vypĺňajú medzikrokvový priestor, čím zabraňujú vzniku tepelných mostov. Ďalšou dôležitou prednosťou sklenej minerálnej vlny je jej vysoká priepustnosť vodných pár, čím vytvára príjemnú tepelnú pohodu. Strecha by mala predovšetkým dokonale chrániť dom pred únikmi tepla, preto musí mať jej izolačná vrstva vynikajúce tepelno – izolačné vlastnosti. Charakterizuje ich hodnota koeficienta tepelnej vodivosti, u kvalitných produktov sa pohybuje pod 0,4 W/m.K. Ekologické produkty zo sklených minerálnych vlákien (sklenej vaty) vyrobené pomocou ECOSE® Technology UNIFIT 035, Unifit 039, ktoré výrobca Knauf Insulation odporúča do šikmých striech, dosahujú koeficient 0,035 a 0,039.

Informácie o novom vzduchotesnom izolačnom systéme LDS od KnaufInsulation, ako aj o izolačných produktoch s ECOSE Technology získate na www.knaufinsulation.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM