Peter Handzuš Rôzne

Záujem o víza na Slovensko z rusky hovoriacich krajín vzrástol o 30 %

Hotelieri vo Vysokých Tatrách očakávajú, že nadchádzajúca zimná sezóna bude úspešná aj napriek nepriaznivej predpovedi počasia.

Záujem o víza na Slovensko z rusky hovoriacich krajín vzrástol podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Petra Chudého o cca 30 percent. „Podľa toho, ako sa hotelierom zapĺňajú rezervácie, či už na novoročné sviatky, alebo na ďalšie obdobie, sú optimistickí a predpokladajú, že zima by mohla byť úspešná,“ konštatoval Chudý.

Je to aj napriek tomu, že zatiaľ v Tatrách chýba prírodný sneh a zjazdovky sú len sčasti zasnežené technickým snehom. „Predpokladajú, že technickým snehom sa to zasneží a zima by mohla skončiť v takých číslach ako minulého roku,“ doplnil Chudý. Podľa neho by mohol byť nárast počtu ubytovaných i prepravovaných návštevníkov aspoň o nejakých 10 percent. „Aspoň tak to odhadujú,“ dodal.

ZCR okrem toho za prvé tri kvartály tohto roku zaznamenalo v okrese Poprad aj dosť značné zvýšenie počtu ukrajinských a ruských turistov oproti prvým trom kvartálom roku 2010. „Oproti minulému roku počet Rusov vzrástol asi o 70 % a Ukrajincov o 100 %. V poslednom kvartáli veľké zmeny nebudú, vyzerá to nádejne smerom na nadchádzajúcu zimu, pretože napr. záujem o vydanie víz na Slovensko za novoročnou lyžovačku prejavilo o 30 percent viac Rusov a Ukrajincov, než to bolo pred rokom,“ vysvetľuje Chudý. To sú informácie, ktoré má ZCR z konzulátov v Užhorode, Kyjeve a Moskve.

Toto pozitívum sa dá podľa Chudého čiastočne pripísať aj účasti HC Lev Poprad v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). „Myslím si, že určitým spôsobom sa pod to podpísala KHL, minimálne z dôvodu nepriamej propagácie, a na druhej strane je to aj priama propagácia, keďže už viacero tých novinárov a hráčov sa sem dostalo a vidia, aké sú tu podmienky,“ konštatoval riaditeľ ZCR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM