Martin Sýkora Samospráva

Záujem o zberné nádoby na bioodpad: Mesto ich občanom poskytlo bezplatne

V podtatranskom mestečku Spišská Belá zaznamenali v poslednom období zvýšený záujem o zberné nádoby na bioodpad. Samospráva reagovala rýchlo a konkrétne.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o zberné nádoby na bioodpad: Mesto ich občanom poskytlo bezplatne

Mesto dokúpilo ďalšie nádoby

Paula Grivalská z oddelenia životného prostredia Mestského úradu informovala, že záujemcov začali evidovať vlani a v auguste občanom bezplatne poskytli prvé plastové nádoby hnedej farby na zber biologicky rozložiteľného odpadu do rodinných domov. „Počet záujemcov prevyšoval počet nádob zakúpených z vlastných zdrojov. Koncom roka preto vedenie mesta pristúpilo k nákupu ďalších. V priebehu januára sme tieto nádoby priebežne odovzdávali do domácností aj opakovane. Spoločne už bolo v našom meste odovzdaných 210 zberných nádob,“ uviedla Grivalská.

Foto: Martin Sýkora

Zmena systému zberu triedeného odpadu

Počet záujemcov o nádoby na bioodpad však stále rastie, a preto radnica žiada obyvateľov o trpezlivosť pri prideľovaní, resp. distribúcii smetiakov. Mesto v tomto roku zakúpi z vlastných zdrojov ďalšie a podľa poradia v zozname záujemcov ich bude odovzdávať.

„Nádoby na bioodpad sú určené na odpad z domových záhrad, najmä na pokosenú trávu, kvety, štiepku, piliny, lístie, odpad z ovocia a zeleniny či burinu. Neodporúčame umiestňovať do nich živočíšny odpad najmä z hygienických dôvodov,“ upozornila Grivalská.

Vyprázdňovanie týchto nádob bude zabezpečovať sezónne v tzv. vegetačnom období Mestský podnik Spišská Belá, s.r.o., v zmysle harmonogramu, ktorý radnica vopred zverejní. Od začiatku roka sa v Spišskej Belej zmenil aj systém zberu triedeného odpadu. Vrecový systém, ktorý bol podľa samosprávy dlhodobo neefektívny, postupne nahrádzajú kontajnery na zber rôznych druhov odpadu. „Obyvatelia, ktorí majú záujem o zbernú nádobu na bioodpad, aby ho nemuseli uskladňovať v plastových vreciach a doposiaľ neprejavili záujem, majú naďalej možnosť kontaktovať mestský úrad, konkrétne Danielu Hudačekovú. Tá disponuje zoznamom záujemcov aj tých, ktorým už nádoba poskytnutá bola,“ uzatvorila Grivalská.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM