Peter Handzuš Kultúra

Zaujímavá výstava v Kežmarku: Koleso ako základný vynález

V priestoroch Múzea v Kežmarku na ulici Dr. Alexandra je v súčasnosti inštalovaná interaktívna putovná výstava Koleso – vedecká hračka, ktorá predstaví koleso ako základný ľudský vynález.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v Kežmarku: Koleso ako základný vynález
Zdroj: TASR

Výstavu pripravilo občianske združenie Vedecká hračka, pričom exponáty získala a spracovala Beáta Puobišová. Ide o 23. výstavný súbor vedeckých hračiek pre všetkých, ktoré jednoduchým, a pritom jednoznačným spôsobom demonštrujú alebo približujú niektorú prírodnú zákonitosť, jav, či technický fenomén.

„Zvláštnosťou tejto výstavy oproti iným je, že na výstavách sa väčšinou smie len pozerať. Tu sa môžu deti, ale aj dospelí s jednotlivými hračkami aj zahrať, chytiť si ich,“ vysvetľuje lektorka kežmarského múzea Mária Ihnačáková.

Na šikovné ruky návštevníkov, bez ohľadu na vek, na ich cieľavedomé pozorovanie a chuť na zábavné, nezvyčajné a pritom poučné hranie, čaká viac ako 100 predmetov z 28 štátov. Tie sú sústredené v kolesových hniezdach okolo hračky alebo experimentu s kolesom.

Základom je koleso

„Nachádzajú sa tu rôzne autíčka, hlavolamy, pre malé deti tu máme napr. kočík, rôzne druhy joja a pod. Návštevníci tu nájdu všetky typy hračiek, ktorých základom je koleso,“ vymenúva Ihnačáková. Podľa nej je dôležité, že tieto hračky nie sú len na hranie, ale deti sa môžu pri nich veľa naučiť.

Súčasťou výstavy sú aj panely s informáciami o histórii kolesa, ale aj o vesmíre, prírode, technike, vede, športe, či iných vynálezoch. Vedeckú výstavu môžu návštevníci Múzea v Kežmarku vidieť až do konca júna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM