Peter Handzuš Rôzne

Zaujímavé iniciatívy v EÚ: Zrušenie roamingu aj blahobyt kráv :-)

Európska komisia zatiaľ zaregistrovala už 6 rôznych európskych občianskych iniciatív. Ich tematické zameranie je rôznorodé. Niektorí chcú vodu pre všetkých, iní nechcú platiť za roamig a ďalší bojujú za blahobyt kráv. Nuž, posúďte sami.

Európska komisia začala registrovať iniciatívy občanov, ktoré splnia všetky zákonné podmienky. Komisia sa rozhodla symbolicky zaregistrovať ako prvú z nich 9. mája, na Deň Európy. Týka sa rozšírenia programov mobility v rámci EÚ. Žiada navýšenie prostriedkov na tento účel až na úroveň 10 % z celkovej sumy európskeho rozpočtu. Dôraz počas výmenných pobytov sa má klásť na rozvíjanie medzikultúrnych schopností účastníkov a spoznávanie hostiteľskej krajiny s cieľom posilnenia európskeho občianstva. Organizátori tiež žiadajú, aby pokroky v mobilite (či už cez Erasmus alebo európsku dobrovoľnícku službu) boli lepšie monitorované, napríklad prostredníctvom Eurostatu.

Druhou je iniciatíva volajúca po zrušení všetkých roamingových poplatkov a dokončenia jednotného trhu pre mobilnú komunikáciu, vrátane roamingových dátových služieb.

Tretia iniciatíva vyzýva Komisiu, aby zadefinovala prístup k pitnej vode a sanitácii ako základné ľudské právo a základnú verejnú službu. Okrem iného to znamená aj vyňatie distribúcie pitnej vody z liberalizácie trhu. Únia by tiež mala podľa iniciatívy zvýšiť svoje úsilie o zabezpečenie prístupu k vode globálne.

Blahobytu hospodárskych zvierat, konkrétne dojných kráv, sa venuje ďalšia zaregistrovaná iniciatíva. Žiada smernicu, ktorá má zlepšiť chovné podmienky pre 23 miliónov dojných kráv v EÚ, podobne ako sa to už stalo u prasiat a hydiny.

Registráciou prešla tiež už avizovaná** iniciatíva o právnej ochrane dôstojnosti a práva na život a integrity každej ľudskej bytosti od počatia v oblastiach pôsobnosti EÚ**, kde je to relevantné. Iniciatíva sa odvoláva na rozsudok vo veci Brüstle vs Greenpeace týkajúceho sa primárne výskumu embryonálnych kmeňových buniek. Európsky súdny dvor vtedy rozhodol, že výsledok výskumu pochádzajúcich z embryonálnych kmeňových buniek nemôže byť v Európe patentovaný. Organizátori žiadajú, aby EÚ prestala podporovať „ničenie ľudských embryí pri akejkoľvek činností, či už ide o výskum, rozvojovú pomoc alebo verejné zdravie“.

Zatiaľ poslednou registrovanou je iniciatíva „Let me vote“, ktorá žiada, aby bolo právom európskych občanov voliť v štáte svojho pobytu v akýchkoľvek voľbách za rovnakých podmienok ako občana daného štátu. Okrem toho, že by to riešilo problém mnohých občanov, ktorí presťahovaním sa do inej členskej krajiny prišli omožnosť voliť, pomohlo by to podľa organizátorov aj rozvinúť politický rozmer európskeho projektu a pocit zdieľaného osudu a tiež pomôcť voľnému pohybu naprieč EÚ.

Zaujímave nápady, nie?

Poprad24/ed poprad Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM