Monika Vengrínová Rôzne

Zaujímavosti z popradskej knižnice: Niektorí si knihy požičiavajú vo veľkom, Oľga je ale rekordérkou!

Každý deň navštívi Podtatranskú knižnicu v Poprade približne päťsto ľudí. Za rok sa ich v rámci štyroch pobočiek premelie medzi knižničnými regálmi viac ako 100-tisíc a požičajú si zhruba tristotisíc kníh. Rekordérkou za minulý rok je Oľga, ktorá si ich požičala naozaj obrovské množstvo.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z popradskej knižnice: Niektorí si knihy požičiavajú vo veľkom, Oľga je ale rekordérkou!
Foto: Katarína Vlčková

Podtatranská knižnica v Poprade má štyri pobočky, pričom najväčšia z nich na sídlisku Západ už niekoľko mesiacov prechádza rekonštrukciou. To ovplyvnilo aj počet zaevidovaných čitateľov, ktorý sa znížil o zhruba tisíc až tisícpäťsto. Momentálne je tak v popradskej knižnici zaregistrovaných 8600 čitateľov.

„Vo všeobecnosti ale nepozorujeme pokles záujmu ľudí o knihy. Približne päť rokov máme stabilný počet čitateľov s menšími odchýlkami. Čiže to číslo sa pohybuje okolo desaťtisíc. Skôr sa mení skladba čitateľov, čo súvisí s demografickým vývojom obyvateľov v meste. To znamená, že nám ubúdajú deti a pribúdajú dôchodcovia a ľudia v produktívnom veku. Práve ich je v knižnici zaevidovaných najviac,“ povedala riaditeľka Podtatranskej knižnice v Poprade Anna Balejová.

Zo všetkých školopovinných detí je až šesťdesiat percent z nich zaevidovaných v popradskej knižnici. Veľa čitateľov je z radov študentov a podľa riaditeľky veľmi vďačnou skupinou sú spomínaní dôchodcovia. Priemerná denná návštevnosť sa v minulom roku pohybovala na úrovni okolo 450 až 500 ľudí, za rok to predstavuje číslo približne sto tisíc návštevníkov. Tí si spolu požičali zhruba tristotisíc kníh.

Najväčší záujem je o náučnú literatúru, ženské romány a sci-fi

„Najväčší záujem je okrem náučnej literatúry, ktorú potrebujú študenti, o beletriu a z nej predovšetkým o ženské romány najmä slovenských autoriek. U mužov vedú sci-fi a hlavne detektívky. Deti preferujú rôzne fantazy knihy,“ uviedla Balejová.

K najpožičiava­nejším titulom v minulom roku patrili knihy Cudzia krv od A. Coddington, Prekliata láska od J. Pronskej, Trinásta komnata od M. Fartelovej, Cigánka od J. Maziniovej, Prekonané výčitky od M. Hamzovej, Nevera ako dôvod od V. Jamborovej a Nemiluješ, zomrieš od B. Bazalovej.

Najlepšia detská čitateľka si požičala až 204 kníh

A hoci sa nové knihy nakupujú v menšom množstve, ako v minulosti, knižnica stále dáva pekný balík peňazí na novinky. „Kedysi sme nakupovali zhruba štyri až šesťtisíc kníh za rok, v ostatných rokoch je to tak dva, dva a pol tisíc. Z rozpočtu, ktorý máme vyhradený na činnosť, na knihy dávame okolo desaťtisíc eur ročne,“ premýšľa riaditeľka knižnice.

O tom, že sa do knižničného fondu oplatí investovať, svedčí aj záujem čitateľov o knihy. Niektorí z nich si požičiavajú naozaj vo veľkom. Rekordérkou za minulý rok sa v počte vypožičanej literatúry stala Oľga, ktorá si v priebehu jedného roka požičala neuveriteľných 479 kníh. Medzi pätnásť až osemnásťročnými študentmi vynikla Adriana s počtom 173 vypožičaných titulov a najlepšou detskou čitateľkou bola v minulom roku Stanislava, ktorá si z knižnice požičala až 204 kníh.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM