Samospráva

Zaujímavý nápad nabral ráznejší spád: Pod Tatrami by mohlo vyrásť súmestie dvoch miest a jednej obce!

Vytvorenie súmestia medzi dvomi podtatranskými mestami Poprad a Svit a obcou Spišská Teplica rezonuje v regióne už desaťročia. V týchto dňoch táto myšlienka nabrala ráznejší spád.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad nabral ráznejší spád: Pod Tatrami by mohlo vyrásť súmestie dvoch miest a jednej obce!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„V dnešnej dobe je otázka súmestia spájaná predovšetkým s rozvinutím spolupráce oboch miest a susediacich obcí v oblasti zdieľania aktivít v kultúre, športe, rekreačno-oddychových aktivitách občanov zainteresovaných obytných sídiel,“ uviedol primátor mesta Svit Miroslav Škvarek. Podľa neho je snahou oboch podtatranských miest, ale aj vedenia susediacich obcí, ako Spišská Teplica, Batizovce, Gerlachov, Štôla, Mengusovce, Lúčivná či Veľký Slavkov, vytvorenie súmestia, v ktorom budú vybudované centrá pre oddych, kultúru a šport. Tie budú prepojené tak, aby ich návštevníci našli priestor pre realizáciu všetkých foriem aktívneho, ale aj pasívneho oddychu.

Predovšetkým spolupráca

„Budúcnosť miest je v spolupráci a spájaní sa. Koncom januára sme otvorili Kino Tatran a nie je to len o Popradčanoch. Ide o spádovú oblasť a rátame s počtom okolo 200.000 ľudí, to isté platí aj pri novovybudovanom obchodnom centre v meste,“ povedal primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Doplnil, že vytvorením súmestia nepôjde o zrušenie obce Spišská Teplica alebo o spojenie dvoch podtatranských miest, ale malo by ísť predovšetkým o spoluprácu na báze kultúrnej, športovej, spoločenskej a možno aj stavebnej.

Podľa primátora Svitu medzi nosné projekty, ktoré by mali tento zámer napĺňať, je priestor bývalých ťažobných bagrovísk v lokalite území mesta Svit a obcí Mengusovce, Batizovce a Štôla. Za druhý takýto projekt označil vybudovanie oddychovej zóny v lokalite kameňolomu v mestskej časti Popradu v Kvetnici.

„Súčasťou tohto komplexu by v budúcnosti mohla byť aj nádherná budova železničnej stanice vo Svite, kde by sa mohli uskutočňovať významné kultúrne a spoločenské udalosti orientované na mladú generáciu, ale aj seniorov,“ doplnil Škvarek.

Primátor Popradu: Sme odsúdení na spoluprácu

Výhodu vo vytvorení súmestia vidí aj starosta obce Spišská Teplica Radoslav Šeliga. „Rozvinulo by sa najmä dopravné spojenie s priľahlými mestami, rovnako by sa zlepšil prístup našich občanov k rozvinutejšej občianskej vybavenosti, ale aj väčšej možnosti zamestnania sa v regióne. Obec Spišská Teplica má tak potenciál využívať pozitívne prvky vidieckeho, ale aj mestského spôsobu života,“ dodal. Popradský primátor si myslí, že uvedené tri subjekty sú odsúdené na spoluprácu, ktorú chce v budúcnosti rozvíjať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM