Simona Ivančáková Rôzne

Zaujímavý prenos z našej prírody: Pod Tatrami bola nainštalovaná ďalšia webkamera

V zimných mesiacoch je prikrmovanie vtákov veľmi dôležité. Túto skutočnosť si uvedomujú aj pracovníci TANAP-u. V týchto dňoch si budete môcť pozrieť operencov aj v novom kŕmidle, ktoré je monitorované kamerou.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý prenos z našej prírody: Pod Tatrami bola nainštalovaná ďalšia webkamera
Zdroj: TASR

Už šesť rokov Správa Tatranského národného parku (TANAP) s technickým zabezpečením firmy PROFI – NET, s.r.o., prevádzkuje pre širokú verejnosť nezvyčajné prenosy z prírody. „Prišla treskúca zima a do areálu Správy TANAP pod Tatrami bola nainštalovaná ďalšia webkamera s kŕmidlom pre vtákov. Zároveň podľa ohlasov z minulých rokov sme podnietili veľa škôl, dôchodcov a milovníkov prírody, ktorí zostrojili kŕmidlá a začali prikrmovať vtáctvo,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Aby pomoc bola správna, ochranári upozorňujú na niekoľko zásad pri prikrmovaní. V zimnom období, keď je vysoká snehová pokrývka alebo väčšie mrazy, majú vtáky nedostatok potravy. „V tomto čase môžeme našim spevavcom pomôcť vhodným prikrmovaním. Dôležité je vybrať bezpečné miesto pre kŕmidlo, kde majú operence prehľad, a kde je dostatok stromov vhodných pre úkryt vtáctva pred prirodzenými predátormi, ako sú dravé vtáky, ale aj domáce či túlavé mačky,“ vysvetľuje Majko.

Zásadne by ľudia nemali kŕmiť solenými, údenými či praženými potravinami, ani cestovinami. Tým by vtákom viac uškodili, ako pomohli. Medzi najuniverzálnejšie krmivo patrí slnečnica, ale môže sa kŕmiť aj makom, prosom, lojom, maslom či orechmi. „Ak verejnosť zaujíma, akí operenci prilietajú na raňajky, obed či večeru do práve zriadenej záhradnej reštaurácie v areáli Správy TANAP, a čo im najviac chutí, môžu kliknúť na živú kameru na našej internetovej stránke,“ uzavrel Majko.

Čítajte tiež:

Medveď Iwo upútal pozornosť ochranárov TANAP-u: To, čo predviedol, patrí do knihy rekordov!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM