Simona Ivančáková Rôzne

Zažil transport Židov i dve svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Poprade

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Poprade, ktorému patrí titul najstarší v tomto meste. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Zažil transport Židov i dve svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Poprade
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Najstarší strom v Poprade rastie na Štefánikovej ulici, v blízkosti rieky Poprad a budovy bývalej papierne. Je to topoľ čierny a jeho vek sa odhaduje na 100 rokov. Pre portál Poprad 24 to potvrdil Marek Bystrý z Oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Poprade. „Obvod kmeňa vo výške 1,3 m nad zemou je 506 cm a výška stromu je 20 metrov,“ uviedol Marek Bystrý.

Strom rastie v blízkosti budovy bývalej papierne založenej v roku 1692 Jakubom Zieserom starším. V tejto papierni sa v minulosti vyrábal najkvalitnejší papier v strednej Európe. V činnosti bola do roku 1962, kedy bola časť strojov prevezená do Ružomberka. V blízkosti stromu stáli budovy, ktoré tvorili súčasť papierne, z ktorej sa k dnešnému dňu zachovali len dve. „Posledným žijúcim svedkom zašlých čias tejto v minulosti veľmi významnej továrne je práve tento topoľ,“ povedal Marek Bystrý.

Zaujímavosťou je, že mesto Poprad plánovalo v roku 1997 topoľ vyrúbať. „Po odbornej konzultácii s renomovaným arboristom bol strom ponechaný na stanovišti a odborne ošetrený rezom v snahe stabilizácie jeho koruny. Takýmto prístupom bol zachránený najstarší topoľ čierny nie len v meste Poprad, ale určite aj v širokom okolí,“ doplnil Bystrý.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže tento topoľ pamätať? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali mesta Poprad:

  • 1914 –1918: Prvá svetová vojna
  • 1942 : 1. transport slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora z Popradu
  • 1929 – 1945: Druhá svetová vojna
  • 1945: Pripojenie mestských častí Veľká a Spišská Sobota k mestu Poprad
  • 1960: Pripojenie mestskej časti Stráže pod Tatrami k mestu Poprad
  • 1974: Pripojenie mestskej časti Matejovce k mestu Poprad
  • 1989: Nežná revolúcia
Najstarší strom v Poprade: Topoľ čierny pri rieke Poprad
8
Galéria
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM