Peter Handzuš Basketbal

Zážitok pre najmladších basketbalistov BKM: Na zápas prišli fandiť hráči Iskry Svit

Mladí chlapci z BKM Svit odohrali v nedeľu svoje prvé domáce zápasy a hneď v derby proti kamarátom z klubu – tímu BKM Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok pre najmladších basketbalistov BKM: Na zápas prišli fandiť hráči Iskry Svit
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zaplnená telocvičňa bola miestami svedkom súboja Dávida a Goliáša, keď chlapci BKM Poprad vyčnievali nad najmenších Sviťanov aj o tri hlavy. Najmladší basketbalisti mali ale z hry úžasnú radosť a je vidieť, že prihlásiť aj takéto deti do súťaže má zmysel.

BKM má v súťaži dve družstvá

Na východe pôsobí v súťaži len päť družstiev, a to je pre jej poriadne fungovanie veľmi málo. BKM prihlásilo do OM Východ dve družstvá, aby si chlapci viac zahrali. Okrem BKM Poprad a BKM Svit sú v súťaži aj družstvá z Michaloviec, Košíc a Spišskej Novej Vsi. „Podarilo sa nám prihlásiť do súťaže dve družstvá. BKM Svit sú mladší chlapci a BKM Poprad starší. Ale deti chcú hrať a to je dobré do budúcna,“ povedala po dynamickom zápase trénerka Michaela Drobná.

O mladých basketbalistov nemajú núdzu

Jednotlivé tímy BKM trénujú zvlášť. Chlapci trénujú vo Svite aj v Poprade. „Nám sa po dlhých rokoch konečne podarilo, že tu máme 19 chlapcov zo Svitu a okolia. Je to dôsledok toho, že extraligoví hráči chodia na tréningy detí a to je pre ne veľkým lákadlom. Pre deti je niečo úžasné, že môžu trénovať s extraligovými hráčmi,“ vysvetlila Drobná.

Basketbal vo Svite je dobre naštartovaný. V klube pôsobí basketbalová škôlka, kde je 21 detí, medzi prvákmi a druhákmi je 17 detí, tretiakov a štvrtákov je 19. A to sa jedná len o Svit. Ďalšie deti trénujú v Poprade. „Každý klub sa snaží vychovávať mládež pre extraligu. Je to pre basketbal dôležité a preto to robíme,“ konštatovala trénerka Drobná.

Chlapcov prišli povzbudiť extraligisti

Na domácich zápasoch vo Svite sa objavili aj hráči extraligovej Iskry Svit. Pre chlapcov to bola veľká česť a motivácia, ukázať svoje basketbalové umenie. V rovnakej telocvični, kde sa hrali nedeľné zápasy, začínal s basketbalom aj Martin Míčka. „Na prvý zápas si už nepamätám, ale začali ma trénovať páni Bednárik a Kovalík, za čo som im vďačný. Boli to moje prvé basketbalové kroky. Začínali sme práve v tejto hale, mám na to dodnes veľmi pekné spomienky. Začínali sme ako tretiaci, je to už naozaj dávno. Som rád, že sme tu a že môžeme podporiť mladých chlapcov, ktorí nám fandia každý extraligový zápas,“ povedal Martin, ktorý prišiel so spoluhráčmi povzbudiť najmladších basketbalistov BKM.

Iskra Svit chce aj takto motivovať deti, ktoré začínajú hrať basketbal. Extraligoví hráči sú pre chlapcov veľké vzory a to, že sa objavia na ich zápase, má pre nich veľký význam. „Náš klub chce aj takýmto spôsobom deklarovať spoluprácu medzi extraligou a mládežnickými kategóriami. Hráči, ktorí tu prišli, si to úžívajú. Môžu zaspomínať, ako začínali s basketbalom oni. Možno práve z týchto najmladších chlapcov vyrastú slávne basketbalové hviezdy,“ dodal na záver prezident klubu Iskra Svit Ján Drobný.

BKM Svit – BKM Poprad 21:42
Jína 10, Farkaš a Hrkeľ po 4 – Palubjak 22, Kolesár 10

BKM Svit – BKM Poprad 18:46
Rojko 6, Grác 3 – Palubjak 20, Horák 8

BKM Svit - BKM Poprad basket mini žiaci
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM