Peter Handzuš Rôzne

Zemiaky dnes majú sviatok. V Spišskej Belej

Centrum Spišskej Belej sa dnes zmenilo na mesto zemiakov. Je tomu tak vďaka Spišskému zemiakarskému jarmoku, ktorý sa tu koná už jubilejný desiaty raz. Ide o regionálne spoločensko-kultúrne podujatie, ktoré je svojho druhu na Spiši jedinečné.

Na jarmoku sa prezentuje zemiak ako druhý chlieb, pričom podujatie má aj svoju odbornú rovinu, ktorú zastrešujú odborní garanti. V stánkoch si zároveň možno zakúpiť rôzne zemiakové špeciality.

** „Na tomto jarmoku sa každoročne prezentuje viac ako 100 odrôd zemiakov šľachtených u nás na Slovensku, zároveň sa stretávajú veľkí i malí poľnohospodári z celého Slovenska, aby si vymenili skúsenosti i nové poznatky. Rovnako si na svoje príde aj laická verejnosť,“** ubezpečil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Spišská Belá a jej okolie je typickou zemiakarskou oblasťou. V súčasnosti tvorí najväčšiu a podľa dosahovaných výsledkov aj najvhodnejšiu množiteľskú oblasť pre výrobu zdravého sadiva v rámci Slovenskej republiky. Cieľom organizovania jarmoku je podľa primátora najmä propagácia poľnohospodárstva a zemiakarstva s cieľom nielen prezentovať subjekty pôsobiace v tomto odvetví, ale najmä vhodným spôsobom predstaviť šľachtenie, pestovanie a ochranu vhodných odrôd zemiakov. Mesto Spišská Belá a okolitý región je zároveň chránenou sadivovou oblasťou.

„Aj keď naše mestečko bolo v minulosti skôr známe výrobou Spišskej borovičky a neskôr cigariet v už bývalej tabakovej továrni, v súčasnosti sa opätovne dostáva do povedomia vďaka svojim rôznym rozvojovým aktivitám. Začína byť známe minimálne v okolitom regióne aj vďaka Spišskému zemiakarskému jarmoku,“ konštatoval Bieľak.

Spišský zemiakarsky jarmok sa začal dnes o 10. hodine, oficiálna časť je naplánovaná na 13. hodinu. Na námestí je pripravený bohatý sprievodný program, návštevníci sa môžu okrem iného tešiť aj na folklórne súbory, dychovku, kočovné divadlo DRaK či hudobnú skupinu Banda z Bratislavy.

Pripravené sú tiež súťaže v šúpaní zemiakov, o najkrajší a najchutnejší zemiak a jedáci si zmerajú sily aj v jedení zemiakov. V záhrade mestskej knižnice je tiež pripravená výstava drobnochovateľov a svoje výrobky predstaví aj Slovenský včelársky zväz.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM