Peter Handzuš Hokej

Ženský hokej chcú posunúť vpred: Tešiť sa môžeme aj na Česko-slovenský pohár

Tento rok hrá ženskú ligu šesť družstiev, čo je o jedno družstvo viac, ako minulý rok. Po neprihlásení sa Pertžalky do súťaže to nevyzeralo dobre, no nakoniec hrá ligu aj Martin a prvýkrát aj zahraničný klub, Krynica-Zdrój.

Ilustračný obrázok k článku Ženský hokej chcú posunúť vpred: Tešiť sa môžeme aj na Česko-slovenský pohár
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Členovia ligovej komisie 1. ligy žien sa snažia nadviazať na prácu svojich predchodcov. „Povedali sme si, že chceme slovenský ženský hokej posunúť zase o krok ďalej. Prvým našim plánom bolo ligu rozšíriť a dostať čo najviac družstiev do tejto ligy, aby sme sa priblížili štandardu ôsmich družstiev,“ priblížil začiatok práce ligovej komisie jej predseda Ivan Bednár.

Turnaje pre mladšie hokejistky

Na Slovensku sa bude hrať aj nižšia hokejová súťaž, ktorá je určená pre ženské tímy s mladými začínajúcimi hráčkami. Týmto dievčatám sa už dlhšie venujú Mária Zemiaková a Eva Moleková, ktoré dopĺňajú prácu s mladými hokejistkami, ktoré veľakrát nemajú kde hokejovo rásť. Takéto tímy trénujú v Košiciach a v Žiline. Nižšia súťaž sa bude hrať turnajovým spôsobom za účasti Košíc, Žiliny a Martina B, kde budú môcť hrať výkonostne slabšie hráčky z ostatných tímov. Počas štyroch turnajov sa súpermi našich hokejistiek stanú aj hráčky z Budapešti, Krynice, Noweho Targu a turnaj si príde otestovať aj Viedeň, no tá tento rok nebude hodnotená. „Takto možu aj tieto dievčatá hrať hokej a nie len trénovať, čo by ich časom prestalo baviť,“ vysvetlil predseda ligovej komisie.

Prestížny Česko-slovenský turnaj

Lahôdkou v kalendári ženského hokeja by mal byť Česko-slovenský pohár, ktorý sa stretol s dobrou odozvou aj u činovníkov českého hokeja. Rada ligovej komisie o tom jednala s českými kolegami v Roudinci nad Labem. „Uzhodli sme sa na tom, že Česko-slovenský pohár sa dá veľmi dobre marketingovo predať. V projekte sa už dopracovávajú len drobnosti ohľadom pravidiel, podľa ktorých sa má hrať,“ prezradil Ivan Bednár. O pohár budú bojovať prvé dva tímy zo slovenskej aj českej ligy semifinálovým spôsobom. Turnaj sa odohrá pred začiatkom sezóny v septembri. Tento rok sa turnaj odohrá až 5. a 6. decembra, pretože pre krátkosť času sa to už pred začiatkom súťaže nestihlo. Za slovenskú stranu, keďže sa Petržalka do súťaže neprihlásila, nastúpia tímy Spišskej Novej Vsi a Popradu. Za českú stranu tam budú hrať Slavia Praha a Karviná. Miesto konania turnaja ešte nie je známe, no v Poprade sa hrať nebude, pretože tu je zimný štadión úplne vyťažený. V hre sú mestá Přerov a Praha.

Snažia sa pripraviť aj Slovenský pohár

Jednou z ďalších úloh, ktoré si Ligová komisia vytýčila, sa týka februárového asociačného termínu. Tam medzi koncom základnej časti a play-off vznikla niekoľkotýždňová pauza. Tento čas chcú funkcionári ženského hokeja vyplniť Slovenským pohárom. Táto myšlienka sa tiež stretáva s dobrou odozvou. „Na najbližšej rade, ktorá bude koncom októbra, to chceme dať do finálnej podoby. Zatiaľ máme dva modely, že pohár odohrajú prvé štyri tímy po základnej časti z našej ligy a druhý model je, že turnaj odohrajú prvé tri tímy po základnej časti a ŠKP Bratislava, aby sme konfrontovali naše výkony aj s družstvom ŠKP,“ povedal Bednár, ktorý nosí v hlave viacero nápadov o tom, ako posunúť slovenský ženský hokej dopredu. „Ak sa podarí nižšia liga, Česko – Slovenský pohár a Slovenský pohár, tak ako rada budeme skladať po sezóne učet s čistým svedomím,“ dodal na záver Ivan Bednár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM