Martin Sýkora Kultúra

ZFS oslávili 40-tku: Festival navštívilo 10000 ľudí

Trojdňové podujatie opäť dvihlo kvalitatívnu latku. Nové priestory, bohatý program a priazeň počasia - tak to vyzeralo na slovensko-poľskej hranici.

Ilustračný obrázok k článku ZFS oslávili 40-tku: Festival navštívilo 10000 ľudí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zamagurské folklórne slávnosti (ZFS) to už majú tento rok za sebou. Uplynulý víkend sa pod Tromi korunami uskutočnili už po 40. krát. Jubileum bolo v znamení noviniek.

„Chceli sme prísť s niečím novým. V minulosti bol festival dvojdňový, a preto sme prešli späť k trojdňovému formátu,“ uviedol riaditeľ festivalu Peter Šuca. Festivalu prospela aj zmena miesta. Podujatie sa presunulo z areálu pri Dujanci do nových priestorov kúpeľov.

„Rozhodli sme sa pre amfiteáter v Kúpeľoch Červený Kláštor. Sme tu preto, lebo máme vytvorené vhodné podmienky na realizáciu tohto projektu. V starom areáli sme mali veľké problémy s elektrikou,“ uviedol Šuca. Na tisícky návštevníkov čakal bohatý program, hodný osláv 40. jubilea tradičného festivalu. Organizátori nezabudli ani na tých, ktorí stáli pri zrode festivalu a tých, ktorí mu pomohli rásť.

V rámci oceňovania významných osobností, ktorí sa zapísali do histórie ZFS bol pripomenutý a ocenený riaditeľom festivalu Kornel Jurčo in memoriam – riaditeľ osvety: 1978–1990 a muž, ktorého priezvisko je spojené aj so Zamagurím, režisér niekoľkých programov festivalu, žil a dýchal pre ZFS, zakladateľ niekoľkých folklórnych súborov pod Tatrami, ocenenie si prevzala dcéra Nina Krigovská, vedúca detského folklórneho súboru Letnička Poprad.

Organizátori vyslovili s priebehom podujatia veľkú spokojnosť. „Zmena miesta konania, prívetivé teplé júnové počasie s pieninskou prehánkou, program plný hviezd folklórneho života, do 10 000 divákov za celé tri dni, to všetko bol 40. ročník Zamagurských folklórnych slávností,“ konštatoval riaditeľ festivalu.

Zamagurské folklórne slávnosti 2016
1
Galéria
Zamagurské folklórne slávnosti 2016
48
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM