Martin Sýkora Správy

Žiaci a ich rodičia do školy bezpečnejšie: Investícia za desaťtisíce je hotová

Pred Základnou školou Mierová vo Svite pribudlo nové parkovisko. Miestna radnica však neinvestovala len do parkoviska, ale aj do chodníka a autobusovej zastávky.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci a ich rodičia do školy bezpečnejšie: Investícia za desaťtisíce je hotová
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Počas letných mesiacov sa pred areálom Základnej školy Mierová vo Svite vybudovalo nové parkovisko, ktorého výstavba stála 81 426 eur.

Bezpečnosť detí na prvom mieste

„Medzi priority mesta Svit v letnom období v oblasti dopravy a výstavby patrilo vybudovanie parkoviska, nakoľko rieši kolíznu lokalitu ohraničenú vstupom do školy a polyfunkčným bytovým domom,“ opísal prednosta Mestského úradu vo Svite Stanislav Kopčák. Okrem výstavby obojstranných parkovísk na účelovej komunikácii vjazdu do areálu školy s 15-timi novými kolmými parkovacími státiami, došlo aj k vybudovaniu chodníkov po vonkajšom okraji parkovísk. Tie plynule nadväzujú na chodník na ulici Mierová tak, aby nedochádzalo ku stretom prichádzajúcich žiakov a osobných automobilov.

PREČÍTAJTE SI: Svit je v jednom smere najlepší na Slovensku

K parkovisku chodník a autobusová zastávka

„K chodníkom a účelovej komunikácii vjazdu boli osadené aj nové bránky a brána v oplotení školy. Ďalším bezpečnostným prvkom je malá kruhová križovatka na križovatke ulice Mierová a účelovej komunikácie, slúžiaca na krátkodobé zastavenie áut rodičov, pre bezpečné vystúpenie alebo nastúpenie žiakov,“ spomenul Kopčák. Na tomto území bol vybudovaný aj priestor pre zastávku školského autobusu, aby stojaci autobus nezasahoval do jazdného pruhu cestnej komunikácie.

Mesto to „zacvakalo“ z vlastného

Okrem vybudovania samotného parkoviska priamo pred areálom školy sa v jeho tesnej blízkosti vymenil asfaltový povrch na parkovisku pri polyfunkčnom bytovom dome. Na tento zámer použilo mesto Svit 81 426 eur z vlastných finančných zdrojov. So stavebnými prácami sa začalo z dôvodu bezpečnosti žiakov 1. júla a ukončené boli pred začiatkom školského roka.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM