Peter Handzuš Rôzne

Žiaci základných škôl budú mať možno spoznať Tatry od A po Z

Projekt Poľsko-slovenské žiacke poznávanie Tatier prináša deťom do osnov poznatky z histórie, geografie, fauny a flóry, ako aj súčasného využívania Tatier. Dnes ho v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici predstavili jeho tvorcovia z

„Cieľom projektu je rozšíriť vedomosti poľských a slovenských žiakov na tému Tatry a podtatranská oblasť. Vypracované vzdelávacie materiály približujú výnimočnosť tatranskej fauny a flóry, ukazujú históriu tohto regiónu, učia, ako sa správať na horách a upozorňujú na ohrozenia súvisiace s nadmerným turistickým tlakom na toto vzácne územie,“ priblížil Igor Stavný zo ŠL TANAPu.

Žiaci 4. a 6. ročníkov základných škôl tak majú možnosť spoznať základnú topografiu Tatier, ich ľadovcový reliéf, naučia sa tiež ako vznikli tatranské jaskyne, spoznajú klímu a mikroklímu Tatier a podtatranskej oblasti. Okrem toho sa oboznámia s vodnými ekosystémami a poschodovým rozmiestnením tatranských rastlín, čím spoznajú jednotlivé vegetačné stupne Tatier. „Ďalšími témami sú prispôsobenie rastlín na život v horách, lesy v Tatrách, drevo v lese či lišajníky. Žiaci sa naučia aj to, ako sa mení biotop zvierat pod vplyvom využívania prírodného prostredia ľuďmi a aký negatívny vplyv majú rôzne typy turistickej a športovej činnosti na prírodu TANAPu,“ vysvetľuje Stavný.

V neposlednom rade sa zoznámia s turistickou infraštruktúrou a nebezpečenstvami, ktoré na ne číhajú v horách. Spoznajú tiež dôvody a spôsoby ochrany prírody, ako aj pastierske zvyky na území Tatier. Súčasťou projektu sú aj poľské a slovenské tatranské legendy. S cieľmi a obsahom projektu sa dnes zoznámilo približne 30 učiteľov z Poľska a takmer 20 učiteľov z tatranského, podtatranského regiónu a Oravy. Balík vzdelávacích materiálov pozostáva z príručky pre učiteľa, DVD s multimediálnymi prezentáciami, súboru vzdelávacích tabúľ, učebníc pre žiakov a plagátu s cvičeniami.

Projekt Poľsko-slovenské žiacke poznávanie Tatier je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Euroregiónu Tatry v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM