Martin Sýkora Samospráva

Zimná údržba bola vďaka priaznivým okolnostiam lacnejšia: V Poprade ušetrili

Zima, ktorá bola odvarom toho, na čo sú v Poprade ľudia zvyknutí, pomohla ušetriť mestskej kase desaťtisíce eur. Nenarástol ani počet odpluhovaných kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba bola vďaka priaznivým okolnostiam lacnejšia: V Poprade ušetrili
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ Správy mestských komukácií v Poprade (SMK) v Poprade – Peter Fabian, hovorí o tom, že zima 2015/2016 nebola taká bohatá na výkony ako po iné roky. V porovnaní so zimnou sezónou 2014/2015 však Správa mestských komunikácií na tento účel použila o 120 ton viac posypovej soli.

„Táto zima nebola bohatá na spád snehu, ale bola náročná, pretože bolo viacej mrazivých dní a to súviselo s chemickým posypom. Naši pracovníci boli takmer každú druhú noc v teréne,“ hodnotil Peter Fabian. Doplnil, že počas tohtoročnej sezóny spotrebovali 676 ton posypovej soli.

V priebehu zimy bolo v teréne 18 mechanizmov, ďalšie dva pomáhali od zmluvných dodávateľov. „V zimnej sezóne 2014/2015 sme odpluhovali 12.000 km, v tomto roku to bolo len 5500 km,“ povedal Fabian s tým, že tento rok sa na popradských komunikáciách neobjavili neprejazdné úseky. „Náklady sú v porovnaní s minulou zimou nižšie. Rok predtým sme museli prizvať aj techniku, ktorá nám pomáhala pri kalamitnom stave,“ vysvetlil. V porovnaní s minulým rokom SMK použila o takmer 20 000 eur menej ako sezónu predtým.

„Zimná údržba prebiehala v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnostou, Údržbou ciest PSK a našou SMK. Boli nám ponúknuté mechanizmy v prípade mimoriadnej situácie. Našťastie sa to nestalo, zima bola priaznivá,“ doplnil primátor Popradu Jozef Švagerko.

Prvýkrát fungovala aj online aplikácia, ktorá umožňovala sledovať mechanizmy snežnej údržby priamo na internete a obyvatelia vedeli, kde sa nachádzajú, „Bolo to transparentné, online. Každý mohol na stránke mesta vidieť, kde sa čo nachádza,“ uzavrel Peter Fabian s tým, že aplikácia sa veľmi osvedčila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM