Marián Handzuš Kultúra

Živé knižnice

Živá knižnica - metóda odbúravania predsudkov a stereotypov a zoznamovania sa s novým pohľadom na veci okolo nás.

Myšlienka realizácie živých knižníc vznikla v dánskej mimovládnej organizácii „Stop násiliu“ ako súčasť aktivít, ktoré organizácia ponúkala na svoju prezentáciu počas Roskilde Festival 2000, najväčšom hudobnom festivale v Dánsku.

Živé knižnice ako metóda ponúkajú ľuďom príležitosť súkromne a osobne rozprávať s cudzím človekom v štruktúrovanom, chránenom a absolútne voľnom priestore ? bez akýchkoľvek ďalších záväzkov. Táto voľná štruktúra je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sú Živé knižnice také populárne a v zahraničí často organizované.

Živé knižnice fungujú podobným spôsobom ako klasické. V praxi to znamená, že aktérmi sú Knihy, Čitatelia, Knihovník a Podporný personál.

Knihy: Cieľom ich rozhovorov je upozorniť čitateľa na problém alebo tému Živej knižnice. Otvorene odpovedajú na čitateľove otázky týkajúce sa témy.

Knihovník: Dáva do pozornosti príbehy Kníh, oboznamuje čitateľa s pravidlami knižnice a zároveň sleduje ich dodržiavanie.

Pomocný personál: Pôsobí ako mediátor v priestore samotnej živej knižnice a pomáha čitateľom orientovať sa.

Jednu takúto knižnicu na tému Dobrovoľníctvo usporiadala Rada mládeže Prešovského kraja 19. apríla v popradskej Tatranskej galérii.

pp_zive_kniznice
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM